Legea alegerilor parlamentare, adoptată în zece minute

Legea alegerilor parlamentare, adoptată în zece minute

Senatul a adoptat, ieri, ca primă Cameră sesizată, fără niciun fel de dezbatere, o nouă lege a alegerilor parlamentare, care ignoră Referendumul din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral și limitarea numărului aleșilor la 300.

„Dispreț pentru diaspora”

Unica intervenție, înainte de dezbaterea acestui proiect, a fost cea a senatorului PNL Puiu Hașotti, care l-a blamat în repetate rânduri pe fostul președinte Traian Băsescu. Acesta a susținut că fostul șef al statului a creat „falsa discuție” despre un Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari. El l-a acuzat pe Băsescu și pentru că a lansat „iluzia” posibilității întineririi clasei politice. „Este un principal vinovat pentru tulburarea opiniei publice: Traian Băsescu. Avem un Parlament mai tânăr decât cel din 2004 cu aproape zece ani. Nu cred însă că suntem mai performanți decât Parlamentul din 2004, ca să nu vorbim de cel din 2000”, a spus Puiu Hașotti.

Niciun senator nu a protestat pentru faptul că proiectul noii legi a alegerilor parlamentare a fost făcut public cu circa cinci minute înainte de votul din plenul Senatului. Noua lege electorală este rezultatul consensului între PSD și PNL în Comisia de Cod Electoral.

Ne puteți urmări și pe Google News

După vot, Traian Băsescu a precizat, la ieșirea de la sediul PMP, că PSD și PNL a „votat laolaltă” această lege. „Pentru mine e clar că disprețul pentru românii din diaspora este în mod egal și la PNL și la PSD. Și mai ales, am înțeles că tocmai fusese discutat și cu domnul președinte Iohannis. Este clar că norma de reprezentare trebuia dramatic schimbată”, a declarat Traian Băsescu.

Principalele prevederi

● Diaspora rămâne cu șase parlamentari - patru deputați și doi senatori, ca și până acum. PNL nu a susținut dublarea parlamentarilor pentru diaspora, așa cum anunțase.

● Principala prevedere a legii este revenirea la sistemul de vot pe listă.

● Numărul deputaților va fi de 330 (inclusiv 18 ai minorităților) și 134 de senatori.

● Pragul electoral rămâne la 5%, cel mai mare din UE. În plus, pentru a depune liste de candidați în toate circumscripțiile electorale, la BEC trebuie depusă o listă de susținători de 1% din totalul alegătorilor (adică aproximativ 180.000 de susținători).

● În absența unei legi a votului prin corespondență, se prevede înființarea unor secții de votare în localitățile din străinătate cu cel puțin 100 de rezidenți români.

● Cu 48 de ore înainte de alegeri sunt interzise „comentariile electorale”, fără să fie clar cum vor fi interzise astfel de comentarii difuzate pe rețelele sociale, precum Facebook. Amenda este între 4.500 și 10.000 de lei.