Bătălia cea mare a oricărui jurnalist al anilor '90 era pentru surse. Fiecare căuta să îşi facă prieteni în rândul instituţiilor unde erau acreditaţi, să cunoască cât mai mulţi oameni, din medii diferite, sau să stea cât mai aproape de vreun telefon din redacţie.
La Evenimentul zilei, reporterii legau prietenii strânse cu "fetele de la telefoane", cele care răspundeau non-stop apelurilor venite de la cititori. Aceştia erau surse inepuizabile de generat ştiri. Românii deveniseră observatori atenţi şi tot ce li se părea interesant sau dacă obţineau informaţii importante "le raportau" în receptor uneia dintre fetele de la Evenimentul zilei. Fiecare avea acasă sau pe birou un exemplar din "Bulina roşie", iar pe ultima pagină tronau vreo şase numere de telefon rezervate cititorilor. Informaţiile lor au dus, de multe ori, către materializarea unui articol senzaţional. Să nu credeţi că nu ne-am gândit şi că, uneori, omul informat de la capătul firului reprezenta, de fapt, o instituţie!
Drogurile din Portul Constanţa pe care ni le-a dat în primire un cititor anonim
Doru Dendiu
Eu nu i-am spus lui Ion Cristoiu niciodată cum îi spuneau alţii, în faţă sau, mai ales, pe la spate. I-am spus mereu "Şeful". Aşa i-am spus şi în seara aceea, prin 1993: "Şefu', dacă nu-i dau de capăt, îmi scriu singur amenda. Cât vreţi dumneavoastră". Câteva ore în urmă, colegul Sergiu Toader primise un pont. Prin telefon. Un anonim. Un anonim din Portul Constanţa. Avea o veste de poveste. Eu eram deja în 331, trecusem doar vreo două staţii. (Cred că autobuzul 331 merită un articol aparte. Era autobuzul nostru). Sergiu mă cheamă înapoi. Mă duc. Îmi zice. Anonimul sună din nou. Îmi spune şi mie. Îmi sun prietenii din poliţie, pe care eu nu i-am numit niciodată "surse". Nu ştia niciunul să se fi întâmplat ceva senzaţional în Portul Constanţa. Dilemă. Mergem sau nu? Sergiu se dă lovit. Mie deja îmi tremura pixul. Aveam titlul în deget: "Captura secolului în Portul Constanţa". O rog pe secretară să mă lase la şefu'. Femeia mă simte şi mă lasă. Intru, îi spun care-i pontul, şi îmi zice că alerg după potcoave de cai morţi. Era deja seară, prima ediţie aproape de final, a doua era conturată. Aveam o şansă dintr-un milion să prind "ultima oră" la a doua ediţie. Asta, dacă mergea totul ca uns. Aveam la dispoziţie mai puţin de 4 ore. Am scris mai sus cum l-am convins pe Şefu'. Şi am plecat. Bani de benzină şi un plic cu bani de şpagă. Da, şpagă. Pentru informaţii. Să mă lăsaţi în pace cu manualul BBC.
20 de tone de droguri. Operaţiune INTERPOL. Cristoiu a vrut să-mi dea primă. N-am vrut să iau banii. Mărturisesc, acum: împărţisem banii de şpagă cu şoferul şi fotoreporterul. Cum am găsit în Portul Constanţa acul în carul cu fân, nu ştiu să scriu. Anonimul ne spusese la telefon doar că în Portul Constanţa sunt câteva sute de tone de droguri. Nici tu nume de vas, nici tu numărul danei.
A doua zi, dis de dimineaţă, în maşina care îl ducea la birou, generalul Costică Voicu citea despre senzaţionala captură de droguri din Portul Constanţa. În Evenimentul Zilei. Mai marii zilei aflau evenimentele zilei din Evenimentul Zilei. N-a fost cazul atunci, dar, de cele mai multe ori, tremurau. Ion Cristoiu ne-a învăţat cum să-i facem să tremure pe golanii care se credeau mai marii zilei. Asta a uitat presa română, în cea mai mare şi coruptă parte a ei. Şi din cauza asta golanii îşi fac de cap mai rău ca pe vremuri. Citiţi mai jos alte articole din serialul EVENIMENTUL ZILEI, 20 DE ANI:
- Primul ziar popular a fost creat de Ion Cristoiu
- Documentele aveau prioritate în "Bulina roşie"
- Faptul divers era zilnic prezent în paginile EVZ
- Ziarul lui Cristoiu, pus la index de Vadim şi Păunescu
- Ion Iliescu a interzis Evenimentul zilei la Palatul Cotroceni
- În anii '90, EVZ a dat bătăi de cap SRI-ului
- Primele scandaluri din sport
- Dezvăluiri despre turnătorii lui Coposu
- Concertul lui Michael Jackson, tratat ca un eveniment planetar
- Mozaic de ştiri trăsnite
- Evz a avut şi o ediţie de prânz
- Politică şi politicieni de acum 20 de ani
- "Bulina roşie", un ziar iubit fiindcă ajuta oamenii
- Actorii, scriitorii şi artiştii erau vedete în "Bulina roşie"
- Cititorii EVZ erau feriţi de pericole catastrofale ce planau asupra ţării
- Stripteuzele din Evenimentul zilei, "bunicele" fetelor de la pagina X!
- Un fost jurnalist îşi aminteşte cum a scris primul articol
- "Domnule, nu-i chiar aşa!"
- Fenomenul EVZ a fost... fenomenal!
- Jurnalista care ţine sub lupă Justiţia
- Evenimentul zilei a fost o şcoală de presă
- Trebuia să înţeleagă toată lumea, de la ministru, la coafeză
- În 1994, procurorii au început să înveţe de la italieni să lupte cu mafia
- Referendum pentru pedeapsa cu moartea
- EVZ după 20 de ani. Ion Cristoiu a tăiat un tort imens în clubul Fratelli