Legătura necunoscută dintre Steve Jobs și Bill Gates

Legătura necunoscută dintre Steve Jobs și Bill Gates

Fondatorul Apple, Steve Jobs și fondatorul Microsoft, Bill Gates, au fost uneori colaboratori, uneori concurenți, la un moment dat prieteni, ajungând să fie chiar și dușmani în cele din urmă.

Cei doi au fost, fără îndoială, unii dintre cei mai influenți oameni ai secolului XXI. În biografia lui Steve Jobs din 2011, Walter Isaacson a comparat magneții computerului cu fizicienii Albert Einstein și Niels Bohr, sau oamenii de stat americani Thomas Jefferson și Alexander Hamilton.

El a scris că „în ciuda ambițiilor lor similare privind confluența dintre tehnologie și afaceri, ei aveau personalități foarte diferite”. Aceste similitudini i-au adus în contact în misiunile lor de a revoluționa modul în care folosim tehnologia atât pentru a lucra, cât și pentru a ne juca. Aceste diferențe au făcut ca scânteile unui conflict să înceapă.

La început, au fost colaboratori

Jobs și Gates au început ca parteneri de afaceri. Acest lucru s-a întâmplat în vremurile în care computerele erau în cutii mari și voluminoase. Potrivit Business Insider, unele dintre software-urile de pe computerul Apple II au fost realizate de Microsoft. Bill obișnuia să facă vizite regulate la Apple, în California, pentru a verifica ce făceau Steve și compania sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă rivalitatea lor a început să apară încă de când colaborau. Gates și-a amintit că nu a fost prea impresionat de ceea ce a văzut la sistemul de operare Macintosh. El a considerat că Jobs nu are de fapt nevoie de el.

Cu toate acestea, un inginer Apple, pe nume Andy Hertzfeld, și-a amintit că Gates nu părea prea dornic să fie impresionat. „Ai putea spune că Bill Gates nu a fost un foarte bun ascultător”, i-a declarat Hertzfeld lui Isaacson pentru biografia sa despre Jobs. Aparent, Gates a preferat să ghicească cum funcționau lucrurile, decât să i se spună cum. Însă legătura celor doi încă era una bună la acea dată.

Apariția Windows le-a stricat legătura

Cei doi au început să lucreze pe Macintosh, transformându-l într-un succes total. În timpul colaborării lor, Jobs l-a pus pe Gates să promită că nu va proiecta o interfață grafică (pictograme, ferestre și toate celelalte lucruri pe care le cunoaștem astăzi ca sisteme de operare) pentru orice altă companie în afară de Apple, timp de cel puțin un an după lansarea Macintosh.

Conform biografiei lui Isaacson, lansarea computerului lui Jobs a fost amânată cu un an, iar Gates nu avea de gând să mai aștepte. El a anunțat, în noiembrie 1983, că Microsoft urma să dezvolte un sistem de operare cu interfață grafică cu IBM. Jobs l-a acuzat pe Gates că a furat ideea de la Apple. Gates a susținut că Apple a primit ideea unei interfețe grafice de la o companie tehnologică Xerox, astfel încât ideea nu a fost niciodată a Apple.

După anunțul Windows, întâlnirile celor doi s-au încheiat. „Fiecare credea că este mai deștept decât celălalt”, transmite Hertzfeld în biografia lui Isaacson. El a spus că Jobs a luat în derâdere stilul lui Gates, în timp ce Gates l-a criticat pe Jobs pentru că este un magnat al computerului care nu știa nici măcar să scrie un cod.

În final, se respectă unul pe celălalt

În cele din urmă, cei doi magnati ai computerelor au avut un fel de respect unul față de celălalt. Isaacson a remarcat modul în care Gates admira „instinctul uimitor al lui Jobs pentru ceea ce funcționează”, în ciuda faptului că „nu a știut niciodată prea multe despre tehnologie”.

În schimb, Jobs l-a numit pe Gates un om de afaceri de care „nu a inventat niciodată nimic”. Jobs părea că nu va reuși niciodată să treacă peste furtul ideii sale. „A smuls cu nerușinare ideile altor oameni”, a spus el despre Gates.

Cu toate acestea,  Jobs a trebuit să-i recunoască perspicacitatea în afaceri. La urma urmei, era cel mai bogat om din lume. Așa că, în cele din urmă, a trebuit să-i ofere lui Gates un anumit respect pentru ceea ce realizase. "Îl admir pentru compania pe care a construit-o. Este impresionant. Mi-a plăcut să lucrez cu el", a spus el, potrivit lui Isaacson. „Ne-am stimulat reciproc, chiar și în calitate de concurenți”, a spus el.