În urmă cu 20 de ani, Vladimir Putin a fost implicat într-o serie afaceri suspecte prin intermediul unei companii din Liechtenstein, implicată în mai multe scheme de spălare de bani. Acesta luase în vizor și o bancă din România.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, a fost la sfârșitul săptămânii trecute personajul principal al unei manifestații organizate pe stadionul Lujniki din Moscova. Liderul din Kremlin a fost aplaudat de ruși pe 16 martie 2014.
Pe stadion au venit aproximativ 100.000 de susținători ai lui Putin. Alți 130.000 de fani au stat în afara arenei. Aceștia l-au felicitat pe președintele rus și au purtat la piept cocarde cu litera Z, cea care se află pe tancurile armatei ruse ce distruge Ucraina.
Vladimir Putin a declarat că scopul spectacolului a fost anexarea Crimeei, dar, realitatea era alta. Acesta a vrut să demonstreze tuturor că poporul rus îl iubește.”A fost necesar să scoatem Crimeea din acea poziție umilitoare, din acea stare umilitoare în care Crimeea și Sevastopolul erau cufundate când făceau parte dintr-un alt stat care finanța aceste teritorii conform așa-numitului principiu rezidual”, a spus Putin.
Din cauza războiului provocat de Putin, mai mulți oligarhi au fost sancționați. Mulți dintre ei au făcut afaceri și în România, inclusiv Roman Abramovici. Acesta a investit printr-o companie austriacă, dar nu a recunoscut niciodată că președintele rus conduce operațiunea din spate.
Specialiștii au aflat că există o legătură între Putin și Banca Internațională a Religiilor (B.I.R.). La constituirea capitalului acestei instituții bancare au contribuit Mitropoliile Olteniei și Moldovei, Biserica Armenească, Cultul Penticostal, SNCFR, alte societăți românești și străine, dar și persoane fizice. B.I.R. Cu toate astea, instituția a dat faliment în anul 2000.
Legătura dintre Vladimir Putin și o bancă din România
În 2004, aceste comisii au întocmit un raport din care a reieșit că ”devalizarea băncii a fost rodul unei acțiuni de crimă organizată și corupție institutionalizață, pusă la cale de un grup de interese constituit din mai multe persoane, printre care avocații Arin Stănescu, Calin Andrei Zamfirescu, Flavius Baias și alții, împreună cu persoane din conducerea Băncii Naționale a României, Emil Iota Ghizari, Mihai Bogza și alții, precum și cu complicitatea unor magistrați de la diferite instanțe”.
Prejudiciul a fost estimat atunci la aproximativ 70 de milioane de euro. În 2008, DNA a acuzat peste 14 persoane pentru falimentul B.I.R, dar nu au existat suficiente dovezi.
Însă, în luna mai a anului 2000, anul în care B.I.R. a falimentat, ziarul francez Le Monde a publicat o anchetă prin care a dovedit legătură dintre mafia rusă și cartelul columbian al drogurilor Ochoa.
Le Monde a scris că Vladimir Putin a fost consultant al unei companii din Liechtenstein, SPAG, firmă care ar fi utilizat fonduri ale Băncii Internaționale a Religiilor pentru a ajuta Rusia. SPAG (St.Petersburg Immobilien und Beteiligungs AG) a fost condusă de Rudolf Ritter, unul dintre oamenii de suflet ai lui Putin.
”Afaceriștii ruși implicați au transferat bani prin intermediul băncii românești B.I.R., în scopul achiziționării unor imobile în Rusia. Ritter este acționar majoritar la SPAG, firmă care s-a ocupat de achizițiile imobiliare”, s-a scris din raport, potrivit Fanatik.