Evenimentul Zilei > Social > Legătura dintre ora la care mănânci seara și riscul de-a suferi un accident vascular cerebral mortal
Legătura dintre ora la care mănânci seara și riscul de-a suferi un accident vascular cerebral mortal

Legătura dintre ora la care mănânci seara și riscul de-a suferi un accident vascular cerebral mortal

Riscul de a avea un accident vascular cerebral poate fi influențat de multe lucruri. Alegerile legate de stilul de viață și modul în care ai grijă de tine pot fi atât un ajutor, cât și o piedică în calea șanselor tale din viață.

Un studiu publicat în revista Nutrients, a analizat legăturile dintre momentul în care mănânci masa de seară și riscul de a suferi un accident vascular cerebral. Persoanele care au participat au fost împărțite în trei grupuri – grupul cinei devreme (înainte de ora 20:00), grupul neregulat și grupul cinei târzii (după ora 20:00).

Care sunt riscurile să suferiți un accident vascular cerebral mortal

Cei care au mâncat la ore aleatorii au avut un risc crescut de a muri din cauza unui accident vascular cerebral hemoragic – atunci când un vas de sânge din interiorul craniului izbucnește și sângerează în creier.

Cercetătorii au scris: „Am descoperit că adoptarea unui orar neregulat pentru cină în comparație cu cina înainte de ora 20:00 a fost asociată cu un risc crescut de mortalitate prin accident vascular cerebral hemoragic”. „Din câte știm, studiul nostru este primul care investighează asocierea dintre ora cinei și riscul de mortalitate cardiovasculară.

„În acest eșantion prospectiv mare, bazat pe populație, după ajustarea pentru factorii de risc cardiovascular, ora neregulată a cinei a fost asociată cu un risc crescut de mortalitate prin accident vascular cerebral hemoragic, în comparație cu cei care servesc cina mai devreme”. Ei au descoperit, de asemenea, că excesul de greutate și orele neregulate de cină creșteau și mai mult riscurile.

Cum poate fi evitată această problemă

Una din patru persoane care suferă un accident vascular cerebral are mai puțin de 55 de ani, așa că este vital să cunoașteți semnele, chiar dacă vă considerați prea tânăr pentru a fi expus riscului. NHS spune că este mai probabil să suferiți un accident vascular cerebral dacă aveți peste 55 de ani.

Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit printr-un stil de viață sănătos – adică renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, exerciții fizice și alimentație bună, dar acest lucru nu poate elimina complet riscul, deoarece antecedentele familiale, etnia și istoricul medical joacă toate un rol.

Metoda FAST – care înseamnă Face, Arms, Speech, Time – este cea mai simplă modalitate de a vă aminti cele mai comune simptome ale accidentului vascular cerebral:

F = Fața căzută – dacă o parte a feței unei persoane este lăsată în jos sau amorțită, cereți-i să zâmbească, dacă este neuniform, atunci ar trebui să căutați ajutor.

A = Slăbiciunea brațului (=Arm) – dacă un braț este slab sau amorțit, atunci ar trebui să-i cereți persoanei să ridice ambele brațe. Dacă un braț se deplasează în jos, este posibil să aveți nevoie de ajutor.

S = Dificultate de vorbire (=Speech) – dacă vorbirea unei persoane este neclară, atunci acesta ar putea fi un semn al unui accident vascular cerebral

T = Timp pentru a suna la 112 – dacă o persoană are semnele de mai sus, atunci trebuie să suni la 112.

Alte simptome la care trebuie să aveți grijă sunt:

Slăbiciune sau amorțeală bruscă pe o parte a corpului, inclusiv pe picioare, mâini sau picioare.

Dificultate de a găsi cuvinte sau de a vorbi în propoziții clare.

Vedere încețoșată bruscă sau pierderea vederii la unul sau ambii ochi.

Pierderea bruscă a memoriei, confuzie și amețeli sau cădere bruscă.

O durere de cap bruscă, puternică.

Este vital să obțineți imediat ajutor pentru cineva care suferă de un accident vascular cerebral, deoarece poate provoca efecte de lungă durată.