Legătura dintre deținerea unui câine și activitatea fizică a copiilor

O cercetare găsește o legătură între deținerea unui câine, ca familie, și activitatea fizică a copiilor. Sursa foto Dreamstime

Cercetătorii de la Telethon Kids Institute și de la Universitatea din Australia de Vest au descoperit o legătură clară între achiziționarea sau pierderea unui câine de familie și nivelul de activitate fizică întreprinsă de copiii din familie, impactul fiind cel mai vizibil în cazul fetelor.

Legătura dintre deținerea unui câine, ca familie, și activitatea fizică a copiilor. Studiul a urmărit 600 de copii pe o perioadă de trei ani pentru a urmări impactul deținerii (sau pierderii) unui patruped asupra nivelului de activitate fizică.

Ce au constatat cercetătorii

Rezultatele au arătat un salt semnificativ în activitatea fizică zilnică la copiii ale căror familii au avut un animal înperioada studiată, în timp ce cei ale căror familii au „pierdut” un câine au înregistrat o scădere abruptă a activității.

Rezultatele au fost deosebit de vizibile în cazul fetelor, cele care au dobândit un animal mărindu-și activitatea (de intensitate ușoară și jocurile) cu aproape o oră pe zi (mai exact 52 de minute). În schimb, la fetele care au pierdut un câine s-a înregistrat o scădere accentuată a activității de intensitate ușoară și a altor jocuri pe afară, activitatea lor scăzând cu 62 de minute pe zi.

O cercetare găsește o legătură între deținerea unui câine, ca familie, și activitatea fizică a copiilor. Sursa foto: Dreamstime

Cei care au câine ies mai mult în parc

Fetele și băieții care au dobândit un câine și-au crescut activitatea fizică nestructurată- cum ar fi joaca în curte, mersul în parc, plimbările sau jocurile cu câinele - cu aproximativ șapte ocazii pe săptămână, comparativ cu nicio schimbare la copiii a căror familie nu avea un câine.

O cercetare găsește o legătură între deținerea unui câine, ca familie, și activitatea fizică a copiilor. Sursa foto Dreamstime

Dacă excludem plimbările cu câinele și joaca cu câinele, nu au existat schimbări în activitatea fizică nestructurată, astfel încât am putut observa că schimbările în activitatea fizică au fost, de fapt, din cauza adăugării acestor activități legate de câine.

Cei care au câine au și alte beneficii

Constatările indică faptul că a avea un câine în familie ar putea contribui la promovarea unor comportamente sănătoase de mișcare la copii și la reducerea riscului de boli cronice pe termen scurt și lung. Este important de menționat că nu toți copiii care au un animal se vor plimba și se vor juca cu acesta. Acesta este primul studiu care demonstrează relația dintre câini și anumite tipuri de activitate fizică a copiilor pe o perioadă extinsă de timp, potrivit medicalexpress.com.