Lecția Poloniei. Cu ce vin la pachet avioanele F-35. Programul „Ghearele Harpiei”

Lecția Poloniei. Cu ce vin la pachet avioanele F-35. Programul „Ghearele Harpiei”

Spre deosebire de România, Polonia are un program de înarmare coerent, cu un buget pe măsura ambițiilor Varșoviei: achiziția de arme noi, performante, și nu vechituri la mâna a cincea.

În ianuarie, Polonia a comandat oficial de la producătorul american Lockheed-Martin 32 de avioane de luptă F-35A Lighting II,  pentru 4,6 miliarde de dolari.

Dar compania americană nu intenționează să se oprească aici. De acum ea vizează proiectul „Harpi Szpon” (Ghearele lui Harpiei), care prevede intrarea în serviciu a dronelor pentru a suplimenta capacitățile viitoarelor avioane de luptă ale forțelor aeriene poloneze.

Până în prezent, și în afară de drona RQ-170 Sentinel , Lockheed-Martin nu s-a impus niciodată în cererile de oferte lansate de Pentagon, acesta din urmă preferând fabricanți precum  General Atomics (drona MQ-9 Reaper), Boeing (MQ-25 Stingray) , Kratos (XQ-58A Valkyrie, X-61A Gremlins)  sau chiar Northrop Grumman (X-47B, RQ-4, MQ-8 Fire Scout).

Ne puteți urmări și pe Google News

Poate că grupul va reuși să inverseze tendința prin înlocuirea capacităților oferite de MQ-9 Reaper și pentru care Pentagonul a emis o cerere de informații (RFI) în iunie anul trecut.

A priori, ar fi vorba de dezvoltarea unui sistem ISR (informații, supraveghere, informații) care să combine aparate care pot fi angajate în „medii contestate”  cu altele care trebuie să fie suficient de ieftine pentru ca pierderea lor să fie acceptabilă.

Între timp, Jack O'Banion, șeful diviziei Skunk Works, responsabil cu proiectele „avansate” ale  Lockheed-Martin, a mărturisit recent că există convergențe „semnificative” cu RFI-ul Pentagonului și cu nevoile exprimate de statul major polonez.

„Analizăm în prezent nevoile poloneze și americane, vedem convergența lor semnificativă, ceea ce, în opinia noastră, creează o oportunitate specială pentru ambele țări”, a spus O'Banion la  4 septembrie.

Și a reiterat acest punct de vedere la Salonul de armament MSPO care se desfășoară în prezent la Kielce (Polonia), spunând că Lockheed-Martin este interesat să creeze „parteneriate” cu industria poloneză pentru a dezvolta și produce noi sisteme de drone.