Lecția de educație financiară: De câți bani ai nevoie să fii fericit

Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Experții în educație financiară atras atenția asupra faptului că valoarea unui om nu este direct proporțională cu mărimea contului, iar fericirea se poate obține după ce am înțeles ceea ce înseamnă conceptul de „suficient”.

Când vine vorba de educație financiară trebuie să recunoaștem că românii nu stau bine la acest capitol. O dovadă în acest sens constă în numărul mare de victime care pică în capcana fraudelor pe internet care promit sume uriașe într-o perioadă scurtă de timp.

Pastila de educație financiară

Experții în educațite financiară ne sfătuiesc să nu asociem propria valoare cu mărimea contului bancar. De asemenea, nu este indicat să căutăm o sumă ideală. Totuși este indicat să ne stabilim și să ne concentrăm asupra conceptului suficient pentru noi.

Lindsay Bryan-Podvin, expert în educație financiară explică motivele pentru care greșim atunci când ne definim valoarea în funcție de banii pe care îi avem în cont.

"Valoarea mea netă nu mă definește ca persoană"

"Pentru mulți dintre noi, contul nostru bancar sau valoarea netă este o simbolizare vizuală a modului în care ne măsurăm valoarea de sine. Adesea o echivalăm cu cifrele din conturile noastre bancare, cu soldul fondurilor noastre de pensii sau cu valoarea activelor noastre", afirmă terapeutul.

Sursa foto: Arhiva EvZ

O altă greșeală pe care majoritatea dintre noi o facem ține de faptul că o mare parte din români asociază sănătatea personală cu o mărire de salariu. O afirmație complet eronată. Banii nu ar trebui să fie un impediment în dezvoltarea personală, mai spune expertul în educație financiară.

În privința sumei care ne-ar aduce fericirea, Lindsay Bryan-Podvin suține că cei mai mulți dintre clienții ei obțin satisfacția financiară dacă ar câștiga peste 75.000 de dolari anual. este adevărat că banii au rolul lor, dar cel mai important, completează expertul în educație financiară, este să ne stabilim o sumă pe care o considerăm suficientă.

Câștig la loto. Sursa foto: Ieva Zigg | Dreamstime.com

Ce spune experții în educație financiară

„Începeți prin a vă despărți complet valoarea de sine de finanțe. Pentru a face acest lucru, mantre precum "Sunt mai mult decât ceea ce am sau dețin" sau "Valoarea mea netă nu mă definește ca persoană" ar putea fi de ajutor.

Luați în considerare bunăstarea dumneavoastră în alte domenii, în afară de finanțe, care ar putea să vă rețină. Apoi, uitați-vă la ceea ce vă doriți, dar nu aveți în acest moment. Concentrați-vă pe lucruri modeste, cum ar fi ieșirile în oraș cu o persoană iubită sau activitățile de vară pentru copii. Experiențe care ar contribui la sentimentul general de bunăstare.

Apoi, adunați costurile și puneți-le alături de cheltuielile actuale. Pe ce cheltuiți bani acum și pe care ați putea să le reduceți? Exagerezi cu bunurile materiale sau cu simbolurile de statut, cum ar fi mașinile și renovările scumpe ale casei? Vă consumați în căutarea sensului?”, potrivit lifehacker. Așadar, potrivit celor spuse de expertul în educație financiară, este foarte probabil ca suma pe care o câștigi să-ți fie suficientă. Trebuie doar să nu mai cheltuiești banii în locuri greșite.