LE POINT: Legea securităţii globale: mii de manifestanţi şi incidente la Paris 

LE POINT: Legea securităţii globale: mii de manifestanţi şi incidente la Paris 

Poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene în cursul după-amiezii. Manifestanţii mărşăluiesc împreună cu sindicatele şi împotriva sărăciei

La o săptămână după importantele manifestaţii care au avut loc peste tot în Franţa contra legii securităţii globale şi a contestatului său articol 24, opozanţii o iau de la capăt cu o lozincă mai cuprinzătoare. La Paris, s-au adunat mai multe mii sâmbătă, 5 decembrie, pentru a manifesta contra sărăciei şi pentru libertăţi. Sub un banner pe care scria "Libertate, Egalitate, Fraternitate, pentru cine!", manifestanţii au pornit pe la ora 14:15 de la porte des Lilas în direcţia pieţii République.

Situaţia s-a tensionat în jurul orei 15:45 şi au izbucnit incidente serioase. Au fost lansate proiectile asupra forţelor de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene. Au fost incendiate maşini pe traseul demonstraţiei. Mai multe vitrine, printre care cele ale unui supermarket, ale unei agenţii imobiliare şi ale unei bănci au fost deteriorate de cei violenţi pe avenue Gambetta, în al 20-lea arondisment, aflați în fruntea marșului. 22 de persoane au fost reţinute, a anunţat ministrul de interne, Gérald Darmanin. 

Printre baloanele sindicatelor, CGT, FSU şi FO, manifestaţia s-a desfăşurat printre fumigene şi zgomotul petardelor, cu strigăte de "Toată lumea detestă poliţia". Prezenţa poliţienească era consistentă, de teama unor excese. Prevăzută iniţial ca o manifestaţie sindicală (CGT, FSU, Solidaires, Unef, UNL, Fidl, MNL) contra sărăciei, ziua de sâmbătă constată conturarea contestării îndreptate contra violenţelor poliţieneşti şi a legii securităţii globale, condusă de "coordination #StopLoiSécuritéGlobale", colectiv de sindicate şi asociaţii, printre care mai multe organizaţii de jurnalişti.

 

"E anormal să nu poţi filma"

 

"În doi ani, am văzut multe violenţe, e anormal să nu poţi filma", a declarat Agenţiei France Presse Nadine, de la Vestele Galbene, în vârstă de 53 de ani, care câştigă 1.300 de euro pe lună prestând servicii pentru persoane. Dar potrivit ei, "violenţa datează dinainte de Vestele Galbene, în suburbii, tinerii o suportă de multă vreme".

Sub o pancartă care cerea "retragerea legii securităţii globale", secretarul general al CGT, Philippe Martinez, a estimat că toate cauzele converg: "Nu există opoziţie între libertăţile publice şi cele individuale şi faptul că ne batem contra sărăciei şi şomajului, mai ales în această perioadă", a declarat el Agenţiei France Presse, referindu-se la "abuzuri ale angajatorilor" şi "planuri sociale care se prăbuşesc". "Viitorul meu este în pericol", şi-a exprimat îngrijorarea Maxime, 15 ani, de doi ani Veste Galbene. "Manifestez contra violenţei poliţieneşti", a adăugat el.

https://www.lepoint.fr/societe/securite-globale-des-milliers-de-manifestants-et-quelques-tensions-a-paris-05-12-2020-2404363_23.php

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/cciulu

Ne puteți urmări și pe Google News