Evenimentul Zilei > International > LE NOUVEL OBSERVATEUR: Ministrul francez al Sănătății: Coronavirusul este „foarte contagios, dar mai puțin grav decât credeam”
LE NOUVEL OBSERVATEUR: Ministrul francez al Sănătății: Coronavirusul este „foarte contagios, dar mai puțin grav decât credeam”

LE NOUVEL OBSERVATEUR: Ministrul francez al Sănătății: Coronavirusul este „foarte contagios, dar mai puțin grav decât credeam”

Ministrul francez al Sănătății vrea să fie liniștitor cu privire la epidemia de pneumonie virală. Au fost găsite trei cazuri în Franța și alte cinci persoane sunt sub observație.

Guvernul francez „lucrează la o posibilitate de repatriere” a francezilor prezenți la Wuhan, unde se răspândește epidemia de pneumonie virală, a declarat ministrul Sănătății, Agnès Buzyn, duminică, 26 ianuarie.

„Avem o reuniune programată cu premierul nostru la sfârșitul după-amiezii”, a adăugat ea pentru Marele Juriu RTL-Le Figaro-LCI, subliniind că „vor fi luate decizii în timpul zilei”. Mai multe detalii vor fi comunicate după întâlnirea de la Matignon de duminică după-amiază.

Grupul auto francez PSA a anunțat sâmbătă că își va repatria expatriații și familiile lor care locuiesc în regiunea Wuhan, orașul chinez unde a apărut un coronavirus care a provocat epidemia. La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe francez a indicat că studiază, împreună cu autoritățile chineze, „opțiunile posibile care să le permită resortisanților noștri, care doresc, să părăsească orașul Wuhan”.

În timpul punctului său de presă, ministrul va discuta și despre cazul celor 5 persoane „aflate în evaluare”. Deocamdată, au fost confirmate trei cazuri în Franța, la un pacient internat la Bordeaux și la alte două, la Paris. „Este posibil să apară noi cazuri”, a adăugat ministrul.

Coronavirusul, care a apărut în China, pare „foarte contagios, dar mai puțin grav decât ceea ce am crezut la început”, a liniștit ministrul Sănătăţii, Agnès Buzyn.

„Cu cât descoperim mai multe cazuri și comunicăm mai mult chinezii cu privire la numărul de cazuri, cu atât ne dăm seama că, de fapt, mortalitatea este mult mai mică decât ne temeam la începutul săptămânii. (…) Pe de altă parte, contagierea pare să crească”, a continuat Agnès Buzyn.

Bilanţul epidemiei de pneumonie virală din China a crescut duminică la 56 de morți și aproape 2.000 de persoane infectate.

„Există două modele: unul de epidemii virale, care nu sunt foarte contagioase, dar sunt foarte mortale, este vorba de Mers sau SARS, cu o rată a mortalității de 30% și 10% pentru aceste două primele virusuri și, dimpotrivă, un model de epidemii foarte contagioase și puţin mortale, precum gripa”, a explicat ministrul. „S-ar părea că ne apropiem de un model foarte contagios, dar mai puțin serios decât ceea ce am crezut sau ne-am temut la început”.