Lavrov, noi amenințări pentru SUA. Ce spune despre „liniile roșii” impuse de Rusia

Lavrov, noi amenințări pentru SUA. Ce spune despre „liniile roșii” impuse de Rusia

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat Statele Unite să nu se joace cu „liniile roșii” ale Rusiei. El a răspuns astfel unei întrebări legate de o eventuală livrare de rachete americane cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina.

Amenințările lui Lavrov

Lavrov a spus că Statele Unite scapă din vedere elementele reciproce care au caracterizat echilibrul de securitate dintre Moscova și Washington după Războiul Rece or, această impresie este periculoasă.

El a comentat astfel un raport al agenției Reuters, potrivit căruia SUA ar fi pe cale să ajungă la un acord în vederea utilării Ucrainei cu rachete-navetă cu rază lungă de acțiune de tip JASSM, care ar putea pătrunde adânc pe teritoriul Rusiei – un acord susținut puternic de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Nimic nu m-ar surprinde - americanii au încălcat deja pragul pe care ei înșiși și l-au stabilit. Ei sunt încurajați și, desigur, Zelenski vede acest lucru și profită de avantaj”, i-a declarat Lavrov unui reporter al televiziunii ruse.

„Dar ei trebuie să înțeleagă că se joacă cu obiectivele noastre de-aici or, ei nu ar trebui să se joace”.

Putin se teme de armele Occidentului

Președintele Vladimir Putin a avertizat de mai multe ori Occidentul după lansarea a ceea ce, în opinia sa, ar fi fost o „operațiune militară specială” din Ucraina, lansată în 2022, cerându-i să nu contracareze Rusia – o țară care deține cel mai mare arsenal nuclear din lume.

Dar Washingtonul și aliații săi și-au sporit ajutorul acordat Ucrainei, trimițând tancuri, rachete perfecționate și avioane de tip F-16.

Asta i-a făcut pe unii politicieni occidentali să sugereze că retorica lui Putin pe teme nucleare ar fi o glumă, iar Statele Unite și NATO trebuie să continue să ajute Ucraina să câștige războiul. Zelenski a spus că incursiunea Ucrainei în Rusia, lansată pe 6 august, e o batjocură la adresa obiectivelor lui Putin.

Război în Ucraina

Război în Ucraina Sursa foto: X

Lavrov a spus că Washingtonul știa până unde se întind aceste limite, dar a greșit dacă s-a înșelat și a crezut că urmările oricărei escaladări a războiului din Ucraina ar avea repercusiuni mai ales asupra Europei.

„Genetic vorbind, ei sunt convinși că nimeni nu-i va atinge”, a spus Lavrov. „Or”, a mai spus el, „asta a subminat toate principiile care întăreau stabilitatea strategică cu Washingtonul încă din epoca sovietică”. „Tot acest sentiment al dârzeniei reciproce, din diverse motive, ei încep să îl piardă or, acest lucru e periculos”, a mai spus el.

Lavrov vântură amenințarea unui Al Treilea Război Mondial

Lavrov a făcut aluzie la declarațiile consilierului de la Casa Albă în materie de securitate națională, John Kirby, care, în luna iunie, a declarat că președintele Joe Biden a susținut mereu că Washingtonul nu urmărește un „Al Treilea Război Mondial”.

Kirby a spus că o escaladare mai gravă a războiului din Ucraina ar putea avea „consecințe dezastruoase, eventual, pe întregul continent european” or, acest lucru nu ar fi în interesul SUA.

Este pentru a doua oară în doar o singură săptămână când Lavrov avertizează SUA că un al treilea război mondial nu ar fi convenabil pentru Europa. Miercuri, Kremlinul a spus că Rusia își modifică doctrina nucleară din cauză că Washingtonul și aliații săi amenință Rusia, agravând războiul din Ucraina și contravenind, în opinia sa, intereselor legitime de securitate ale Rusiei.

Kremlinul nu a precizat în ce mod se revizuiește documentul politic care stabilește circumstanțele în care ar putea fi folosit armamentul nuclear și nici când vor avea loc asemenea schimbări.

(Articol de Dimitri Antonov - Moscova și Mark Trevelyan – Londra, redactat de Timothy Heritage, USNews; Traducerea: Alexandru Danga, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News