Evenimentul Zilei > International > UPDATE. Navă de război UCRAINEANĂ, luată cu asalt de persoane înarmate în SEVASTOPOL
UPDATE. Navă de război UCRAINEANĂ, luată cu asalt de persoane înarmate în SEVASTOPOL

UPDATE. Navă de război UCRAINEANĂ, luată cu asalt de persoane înarmate în SEVASTOPOL

Moscova nu va reveni asupra deciziei sale de anexare a Crimeii la Rusia, a declarat, azi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-o convorbire telefonică avută cu omologul său american John Kerry.

UPDATE ora 19.50: Un grup de persoane înarmate a luat cu asalt, azi, corveta ucraineană Ternopol, ancorată în portul Sevastopol, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării în Crimeea, Vladislav Seleznev.

Grenade asurzitoare au fost utilizate în timpul atacului şi au fost auzite rafale de armă automată, a declarat el pentru AFP, adăugând că nu ştie în acest moment care este soarta echipajului, neputând lua legătura cu acesta.
Decizia de anexare a Crimeii, irevocabilă
„Decizia de anexare a Crimeii la Rusia, care reflectă voinţa majorităţii absolute a locuitorilor ei, nu va fi revizuită şi ea trebuie respectată”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Moscova, în discuția cu secretarul de Stat american, după cum indică un comunicat al Ministerului rus de Externe, citat de ITAR-TASS.
Pe de altă parte, Moscova a publicat, azi, propria sa listă cu sancţiuni împotriva unor importanţi oficiali americani, la scurt timp după anunţarea unor noi sancţiuni de către preşedintele american Barack Obama împotriva Rusiei ca represalii la anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă, informează AFP, citată de Agerpres.

„Nu trebuie să existe nicio îndoială: la fiecare act ostil, vom răspunde în mod adecvat”, a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

„Am avertizat în mod repetat că utilizarea de sancţiuni este o armă cu două tăişuri şi va afecta Statele Unite ca un bumerang”, se menţionează în comunicat, adăugând că această modalitate de a acţiona este contraproductivă.

Lista cu sancţiuni a Moscovei vizează nouă persoane a căror intrare pe teritoriul Rusiei va fi de acum interzisă. Printre oficialii americani vizaţi se numără trei consilieri ai preşedintelui Barack Obama – Caroline Atkinson, Daniel Pfeiffer şi Benjamin Rhodes.

Liderul majorităţii democrate din Senat Harry Reid, liderul republican din Camera Reprezentanţilor John Boehner, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat Robert Menendez, senatorul conservator John McCain, senatoarea democrată Mary Landrieu şi senatorul Daniel Coats sunt şi ei vizaţi de sancţiunile ruse.

Această listă a fost publicată după ce preşedintele Barack Obama a anunţat sancţiuni suplimentare pentru încă 20 de oficiali ruşi – parlamentari, oameni de afaceri, colaboratori apropiaţi ai lui Vladimir Putin – şi Banca Rossia.
La începutul acestei săptămâni, Casa Albă anunţa sancţiuni pentru 11 responsabili ruşi sau ucraineni proruşi, ca răspuns la referendumul de duminică privind anexarea Crimeii la Rusia.