Lavrov avertizează: „nicio milă” pentru ucigaşii fiicei ideologului Dughin

Lavrov avertizează: „nicio milă” pentru ucigaşii fiicei ideologului Dughin

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a cerut marţi să nu existe "nicio milă" pentru ucigaşii fiicei ideologului imperialist pro-Kremlin, ucisă într-un atentat, ale cărei funeralii au adunat sute de persoane.

Daria Dughina, jurnalistă şi politolog, a fost ucisă sâmbătă seara în explozia vehiculului pe care îl conducea pe un drum în apropierea Moscovei. Ea avea 29 de ani. 

Era fiica lui Aleksandr Dughin, 60 de ani, filosof şi scriitor ultranaţionalist care promova o doctrină imperialistă. Ca şi tatăl ei, ea susţinea cu înverşunare ofensiva rusă în Ucraina.  

Ei se întorceau împreună, dar în vehicule diferite, de la un festival cultural conservator, în regiunea Moscova. 

Ne puteți urmări și pe Google News

"A fost o crimă barbară pentru care nu va putea exista iertare (...). Nu poate exista nicio milă pentru organizatori, comanditari şi executanţi", a reacţionat marţi ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov

Sute de persoane, în special apropiaţi ai familiei şi oficiali politici, s-au recules marţi la Moscova în faţa sicriului Dariei Dughina, deasupra căruia era agăţat un portret de-al ei zâmbitoare, relatează AFP. 

"Ea a murit pe front pentru naţiune, pentru Rusia. Frontul este aici", a declarat Dughin, cu o voce tremurătoare, având cearcăne, prezent împreună cu soţia sa şi mama Dariei Dughina, Natalia Melentieva. 

"Imperiul nostru" 

"Printre primele cuvinte pe care am învăţat-o să le rostească în copilărie sunt evident 'Rusia', 'puterea noastră', 'poporul nostru', 'imperiul nostru', a povestit Aleksandr Dughin reţinându-şi lacrimile.  

Această crimă a produs un şoc în Rusia şi a pus la grea încercare eforturile autorităţilor de a convinge că ofensiva în Ucraina, lansată acum şase luni, nu are nicio consecinţă negativă pentru populaţia rusă. 

Or, conflictul a devenit din ce în ce mai vizibil în ultimele săptămâni, în special cu o serie de explozii în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova unde numeroşi ruşi îşi petrec în mod tradiţional vacanţele. 

La mai puţin de 48 de ore după moartea Dariei Dughina, serviciile de securitate ruse (FSB) au afirmat luni că au concluzionat că atacul a fost pregătit de o femeie care lucra pentru serviciile secrete ucrainene. Kievul a negat orice implicare. 

Într-un mesaj de condoleanţe, preşedintele rus, Vladimir Putin, a denunţat o "crimă odioasă, crudă", care "a pus capăt prematur vieţii Dariei Dughina, o persoană strălucitoare şi talentată dotată cu o inimă cu adevărat rusească". 

Putin i-a acordat cu titlu postum Ordinul Curajului, o decoraţie importantă. 

Eurasianism 

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, s-a abţinut luni de la orice speculaţie privind răspunderea pentru acest asasinat. El a condamnat orice atac contra civililor şi subliniază că Kievul a respins orice participare. 

"De vreme ce uciderea unui jurnalist nu este nici măcar comentată sub acest unghi, care este totuşi atât de important pentru autorităţile americane, în vreme ce Washingtonul nu are niciun drept moral (...) să judece drepturile omului în lume, a reacţionat marţi omologul lui rus, Maria Zaharova, pe Telegram. 

Promotorul "Eurasianismului", o doctrină imperialistă care pledează pentru o alianţă între Europa şi Asia, sub conducerea rusă, Aleksandr Dughin, este vizat din 2014 de sancţiuni ale Uniunii Europene. Fiica sa fusese sancţionată la începutul lui martie de Statele Unite. 

Personalitate mediatică şi poliglotă, uşor de recunoascut după barba sa lungă, Aleksandr Dughin este influent într-o parte a extremei drepte europene. 

Supranumit de anumite media ”creierul lui Putin”, Dughin este uneori prezentat ca fiind apropiat de preşedintele rus. Dar acesta nu l-a susţinut niciodată public şi mulţi observatori relativizează influenţa sa la Kremlin, notează lalibre.be

(Traducere Rador)