Lauri Torni, singurul ofițer SS, înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Arlington din SUA
- Florian Olteanu
- 12 ianuarie 2024, 18:04
Lauri Torni, singurul ofițer SS, înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Arlington din SUA. Povestea eroului care în 25 de ani a luptat în trei conflicte diferite
Lauri Torni, singurul ofițer SS, înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Arlington din SUA. Povestea eroului care în 25 de ani a luptat în trei conflicte diferite.
Lauri Torni a văzut lumina zilei la 28 mai 1919, la Viipuri, Istmul Kareliei, în Finlanda. Țara sa a devenit independentă de sub Imperiul Rus la finalul Primului Război Mondial, dar în permanență, noul stat finlandez a avut o componentă pro-rusă. Chiar artizanul independenței Finlandei, feldamreșalul Gustav Mannerheim, anti-rus convins își începuse cariera militară în Armata Țaristă. Lauri Torni a crescut într-o familie destul de bogată, a studiat la Universitate, a excelat la capitolul sporturi. Puțini și-ar fi imaginat că omul care ar fi putut fi undeva într-un birou, a avut o viață demnă de marile producții de acțiune hollywoodiene.
Lauri Torni în Războiul de Iarnă
Războiul de Iarnă înseamnă conflictul militar sovieto-finlandez desfășurat în perioada 30 noiembrie 1939 - 13 martie 1940. Se știe că Rusia sovietică făcuse pace separată cu Puterile Centrale în martie 1918 la Brest-Litovsk și nu participase, din cauza Revoluției din octombrie, la tratativele de pace de la Paris-Versailles. Rusia sovietică (URSS din 30 decembrie 1922) va avea frontiere la vest de care nu era mulțumită, de aceea, se va apropia de Republica de la Weimar, adică de Germania în perioada 1919-1933, prin Tratatul de la Rapallo. Stalin, succesorul lui Lenin din 1924, a făcut tot ce a putut să submineze edificiul păcii versailleze. A consimțit prin Pactul Ribbentrop-Molotov să împartă Polonia, a primit satisfacție în Basarabia dar în 1940 s-a ales și cu Herța, Nordul Bucovinei în plus peste Basarabia.
În acest context, Feldamreșalul Mannerheim și-a mobilizat armata încercând să apere în noiembrie 1939, Istmul Karelia pe care Stalin îl dorea pentru a consolida apărarea orașului Sankt-Petersburg care era foarte aproape de frontiera cu Filnlanda. Stalin a mizat pe o victorie ușoară, însă s-a înșelat. Epurând leadershipul Armatei Roșii (majoritatea mareșalilor și generalilor, fiindcă se arătaseră prea prieteni cu naziștii), Stalin s-a trezit cu trupe din Caucaz, din zone calde, comandate prost și neechipate care luptau cu vânători iscusiți finladezi, pe schiuri și care știau să se adăpostească și să se camufleze în zăpadă.
Lauri Torni a fost înrolat ca sergent, dar nu a rămas la logistică, unde fusese instruit ci, a trecut la lupta în linia 1. A capturat soldați inamici, trăgea bine cu arma. A fost trimis la școala de ofițeri, devenind sublocotenent. Alături de legenda lunetiștilor, Simo Hayha, Torni va cauza pagube inamicului, Totuși, sovieticii au trupe numeroase, Linia Mannerheim este străpunsă și Finlanda pierde 10% din teritoriu. Deci, Finlanda cere pace, fapt care l-a nemulțumit pe Torni
Prima înrolare pentru SS a lui Lauri Torni, revenirea în Finlanda și reîntoarcerea în SS
Lauri Torni a fost decorat, dar nu s-a împăcat cu pacea din 1940, de la Moscova. Se decide să plece în Germania, fiindcă acolo, SS a înființat un grup numit SS Freiwillingen Nordost. Aici, Torni devine ofițer de comando. Atacul german asupra URSS la 22 iunie 1941 aduce Finlanda în siajul Germaniei, în ceea ce s-a numit „Războiul de continuare”. Acesta a durat din iunie 1941 până în septembrie 1944, când Finlanda încheie din nou pace cu URSS, o pace și mai grea. Torni revenise în Finlanda, a primit Crucea Mannerheim, a luptat în acțiuni de comando, dar, a doua oară se vedea înfrânt.
A fost avansat locotenent, apoi căpitan ăăn intervalul 1942-1944. Decide practic să dezerteze și continuă antrenamentele la Hamburg, luptând în Waffen SS practic, adică acele grupuri armate ale SS constituite din etnici germani născuți în afara Germaniei sau non-germani atrași de ideologia nazistă sau militarismul german. Torni a fost de două ori rănit grav, călcând pe mine. Sovieticii ofereau circa 500 000 dolari americani la acea dată celui care îl va captura sau îl va lichida pe Torni. Torni primește gradul de căpitan SS pe care-l avea în Armata Finladei
Lauri Torni: prizonier la Aliați, dezertor condamnat în Finlanda, reabilitat de Mannerheim
Până în 1950, viața lui Lauri Torni este un calvar. Stă în lagărul aliat de la Lubeck dar când află că va fi deportat către ruși, evadează. Ajunge la Copenhaga, își ia acte de la consulatul finlandez, însă acasă îl aștepta o surpriză deloc plăcută. În Finlanda, era un război intern (mai ales între serviciile secrete finlandeze loialiste și cele fidele sovieticilor) și practic, URSS susținea un partid comunist finlandez, anti-Mannerheim, considerat fascist. Asta deși, Mannerheim a fost fair-play. În timpul asediului Leningradului, finlandezii au permis aprovizionare asediaților peste Lacul Ladoga, netrăgând asupra săniilor care treceau pe lacul înghețat prin zona finlandeză, unde aliații germani ai finaldezilor nu puteau interveni.
Așa au rezistat asediații în grelele ierni ale anilor 1941, 1942, 1943. Lauri Torni este arestat, încearcă de mai multe ori să evadeze pentru că în august 1945 a fost condamnat la închisoare pentru trădare, degradat și a rămas și fără decorații. A evadat în 1946, iar în 1947, după ce se ascunsese la o uzină electrică cu nume fals a fost iar închis, A evadat în 1947, dar autoritățile l-au criticat spunând că era infractor de drept comun. S-a predat, dar în 1950, Mannerheim îl grațiază.
Lauri Torni devine Larry Allen Thorne, soldat și ofițer american. Moartea în Vietnam
Pleacă în Suedia, în 1950, unde devine tăietor de lemne. Se logodește cu o suedeză, dar ar vrea ca la nuntă să se căsătorească în uniforma de căpitan al Armatei finlandeze. Logodnica pleacă după uniformă, numai că Torni alege să plece spre Venezuela, fiindcă sosiseră actele de emigrare pe care le aștepta. Logodnica așteaptă ca el să io cheme, dar chemarea nu se produce pentru că Torni pleacă din Venezuela spre SUA pe un vapor ca pasager clandestin și în largul Louisianei se aruncă în apă, intrând clandestin în SUA. Ajunge în atenția veteranului OSS William Wild Bill Donovan, celebrul general de informații american care află potențialul său și decide să îl antreneze ca ofițer de informații în anul 1954.
Primește numele Larry Allan Thorne și gradul de locotenent. Ajunge ca urmare a antrenamentelor dure, expert în acțiuni de comando și își câștigă locul în celebra armată a Beretelor Verzi, timp de un deceniu. Începutul războiului din Vietnam îl găsește ca ofițer specialist. Pleacă acolo cu gradul de maior și luptă cu succes, fiind la un moment dat, directorul biroului de informații militare din apropierea frontului din Delta Mekong.
Maiorul Larry Allen Thorne (Lauri Torni) a decedat la 18 octombrie 1965, într-o misiune, elicopterul său militar fiind doborît. În 1996, o echipă finlandezo-americană a reperat rămășițele echipei lui Torni la 25 km de Na Drang. În anul 2003, rămășițele sale au fost înmormântate în Cimitirul Național Arlington. Așadar, la 46 de ani, Lauri Torni (Larry Allen Thorne) a decedat având 25 de ani de luptă ca ofițer în trei armate diferite. S-a spus că deși a fost în trei armate, inamicul său a fost același: sovieticii și aliații acestora.