Laureații Premiului Nobel care au impresionat Timișoara. De ce a lipsit Herta Müller

Laureații Premiului Nobel care au impresionat Timișoara. De ce a lipsit Herta Müller

Orhan Pamuk (Literatură), Jean Marie Lehn (Chimie), Jean Pierre Sauvage (Chimie) și Eric Maskin (Economie), cei patru laureați ai Premiului Nobel ajunși în 2023 la Timișoara, au oferit o adevărată lecție de modestie. Prezenți în cadrul Timișoara Capitală Europeană a Culturii, personalitățile marcante au impresionat publicul.

În anul Capitalei Europene a Culturii, Universitatea de Vest din Timișoara a organizat o serie de evenimente de excepție, iar printre acestea se numără și conferințele a patru laureați ai Premiului Nobel. Marilen Pirtea, rectorul UVT, a avut onoarea de a discuta de aproape cu cei patru cercetători, oferind informații pentru Adevărul din culisele evenimentelor.

Discuțiile pentru venirea la Timișoara a laureaților Premiului Nobel au început în urmă cu un an

Rectorul Universității de Vest din Timișoara a declarat că un punct comun al laureaților la Premiul Nobel a fost modestia:

„Domnul Orhan Pamuk a acceptat, de exemplu, să aterizeze la Budapesta și să vină trei ore cu mașina la Timișoara. Nu a avut pretenții să vină direct la Timișoara. Domnul Jean Pierre Sauvage a venit cu trenul de la Strasbourg până în Timișoara. Preferă să călătorească cu trenul, să cunoască oameni. Este pasionat de pian, de orgă. A cântat în două biserici din Timișoara. Am mers în oraș și ne-am așezat la masă acolo unde a considerat. Nu era nimic prestabilit”, a declarat Marilen Pirtea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei patru au fost impresionați de bucatele tradiționale bănățene, iar unul dintre ei a avut o cerință specială:

„De la papanașii bănățeni până la tot ce a însemnat mâncarea tradițională românească au dorit să încerce. Domnul Maskin, laureatul Premiului Nobel pentru Economie, a spus din start: Eu mănânc orice, dar vă rog să nu îmi puneți în față pește. Orice în afară de pește! Jean Pierre Sauvage a fost foarte curios de vinurile din Banat. Nu a degustat decât vinuri din Timiș”, a mai declarat rectorul Universității de Vest.

Herta Müller, marele absent din cadrul conferințelor

Marele absent al evenimentelor dedicate laureaților Premiului Nobel de la Timișoara a fost Herta Müller. Aceasta este originară din Timiș și a studiat la Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara.

După plecarea din România, Herta Müller, hărțuită de comuniști, a rupt toate legăturile cu Timișoara refuzând să mai revină în Banat.  Rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea, susține că Herta Müller a fost prima personalitate avută în vedere pentru conferințele de la UVT, dar laureata Premiului Nobel pentru Literatură din anul 2009 a refuzat prezența la Timișoara.

„Din păcate, discuțiile au durat mult prea mult și durează în continuare pentru a o convinge pe doamna Herta Müller să vină la Timișoara pentru o conferință. Amintirile pe care domnia sa le are din perioada comunistă legat de Timișoara, din perioada tinereții pe care a avut-o aici, sunt încă vii. Trebuie să îi arătăm că Timișoara nu mai are nicio legătură cu acea perioadă comunistă, că Timișoara a devenit după Revoluție o altă Timișoară”, a mai declarat Marilen Pirtea.

Rectorul Universității de Vest propune ca unul dintre amfiteatrele UVT să fie denumit Herta Müller, iar o altă idee sugerează acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului.

herta muller

„Mințile briliante ale lumii pot să lumineze orașul și generațiile tinere”

Rectorul Universității de Vest a explicat că venirea laureaților Premiului Nobel la Timișoara s-a făcut în cadrul programului „La UVT, cultura este capitală”.  Potrivit rectorului UVT, universitatea și-a propus în primă fază să aducă la Timișoara trei laureați ai Premiului Nobel în anul Capitalei Culturale, însă a reușit să aducă patru în 2023.

Pirtea a dezvăluit că universitatea este în discuții avansate cu alți doi laureați de Nobel, dintre care unul, căruia nu a vrut să îi dezvăluie numele, ar putea ajunge la Timișoara până la sfârșitul acestui an. Al doilea laureat de Nobel cu care UVT poartă discuții ar putea fi adus la Timișoara anul viitor, când universitatea sărbătorește 80 de ani de la înființare:

„Primii laureați ai Premiului Nobel aduși la UVT și în Timișoara au fost, în urmă cu câțiva ani, timișoreanul Stefan Hell și Gerar Mourou, cel care a luat Premiul Nobel pentru teoria laserului pe baza căruia s-a realizat laserul de la Măgurele. Pe viitor, cred că este o datorie pentru UVT să aducă astfel de oameni excepționali în Timișoara”, a mai declarat Marilen Pirtea.