David Sassoli a făcut acest gest la solicitarea Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European, potrivit unui comunicat al PE.
„Înainte de reuniunea informală a miniştrilor de justiţie şi afaceri interne de la Helsinki, Parlamentul doreşte să-şi reînnoiască angajamentul faţă de Laura Codruţa Kovesi drept candidat al său pentru funcţia de procuror-şef european. Este un lucru esenţial ca investigarea şi inculparea infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum fraudă, corupţie şi fraudă transfrontalieră cu TVA să fie asigurate cât de curând posibil”, a arătat Sassoli în comunicatul transmis de PE.
Parlamentul European şi Consiliul vor numi de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul va lua o decizie prin majoritate simplă, se arată în articolul 14 al Regulamentului privind Biroul Procurorului Public European.

Numirea procurorului-şef european se face prin co-decizie de către Parlamentul European şi Consiliul UE.

În cursa pentru funcția de procuror-șef european au rămas Laura Codruţa Kovesi, favorita PE și francezul Jean-Francois Bohnert, susținut de Consiliul UE. Nici Parlamentul, nici Consiliul nu au vrut să renunțe la propriul favorit la întâlnirile precedente.

Într-un material publicat în The Guardian, publicația o citează pe Viorica Dăncilă, care s-a ferit să dea un răspuns direct în legătură cu susținerea Guvernului pentru fosta șefă a DNA, dar personal crede că aceasta trebuie mai întâi să îşi rezolve problemele cu sistemul judiciar.

Contracandidatul Laurei Codruța Kovesi, francezul Jean-Francois Bohnert, declara recent că se pune prea mult accent pe experiența anticorupție a româncei, că sarcina procurorului european este mult mai vastă.