Laszlo Tokes, ATAC la UDMR: "Trebuie să aleagă: ori FIDESZ-ul ori comuniştii noştri"
- Iasmina Ardelean
- 9 ianuarie 2017, 13:35
Europarlamentarul Tokes Laszlo, preşedintele CNMT, a salutat, luni, ideea liderului UDMR, Kelemen Hunor, potrivit căruia ar fi nevoie de un "contract social" cu majoritatea românească, însă nu s-a abţinut să critice partidul.
"Salut proiectul domnului Kelemen Hunor în care spune că am avea nevoie de un contract social cu majoritatea românească. Aceasta a fost chiar şi propunerea mea personală în anii 1990 când am propus ţinerea unei mese rotunde româno-maghiare de reprezentare largă prin care să ne înţelegem, majoritatea cu minoritatea, privind viaţa socială şi politică, situaţia minorităţilor, respectiv a minorităţii maghiare", a declarat luni, în conferinţă de presă, Tokes, citat de Agerpres.
Eurodeputatul a afirmat că „problemele comunităţii maghiare trebuie rezolvate pe baza drepturilor omului”.
"Nu putem subordona intereselor de partid cauza naţională a comunităţii maghiare din România. Aceasta nu funcţionează. Vedem că întotdeauna vom fi o minoritate care nu are şansă să îşi atingă scopurile sale prin majoritate de vot. Deci problemele comunităţii maghiare trebuie rezolvate pe baza drepturilor omului, a drepturilor minorităţilor, pe bază legală, pe baza toleranţei. Logica de partid a UDMR-ului - se vede clar după 27 de ani - nu duce la rezultat", a subliniat Tokes.
El a apreciat, de asemenea, anumite declaraţii pozitive faţă de drepturile maghiarilor sau faţă de relaţia cu Ungaria, făcute de unii reprezentanţi ai guvernului, dând ca exemplu pe Teodor Meleşcanu care "a fost foarte pozitiv în această privinţă".
Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a menţionat că şi cauza minorităţilor trebuie să fie parte a schimbării de regim de care are nevoie întreaga ţară, cu toate că Tokes susţine că prin alegerile din decembrie 2016, "s-a dat din nou legitimitate post-comuniştilor întruchipaţi de PSD".
Tokes a precizat, de asemenea, că aşteaptă să afle, după aproape 30 de ani, adevărul despre Revoluţie dar şi despre "acel martie negru din Târgu Mureş".
"Este foarte interesant că în timp ce PSD-ul câştigă în alegeri, concomitent se pune sub acuzare fostul preşedinte Ion Iliescu şi alţi foşti membri ai guvernului din timpul mineriadei. La fel, procuratura militară a redeschis dosarul revoluţiei din 1989. Nu ştiu dacă guvernul Dragnea-Grindeanu va da curs acestor procese şi investigări. Şi, în fine, după aproape 30 de ani vom putea afla adevărul, şi despre acel martie negru din Târgu Mureş. Este foarte interesantă situaţia actuală din România. Sunt convins că până nu se face dreptate în aceste cazuri, crime împotriva umanităţii ale regimului comunist, respectiv post comunist, nu se poate trece la o schimbare de regim adevărată. Sper că şi UDMR-ul va face parte din acest proces de revizuire a trecutului comunist şi tragerea la răspundere a făptaşilor", a precizat Tokes.
Pe de altă parte, europarlamentarul este de părere că UDMR dă actualei puteri un "un cec în alb", fără a cere guvernanţilor "garanţii privind revendicările comunităţii maghiare".
"Este chiar ridicol că cei care s-au acuzat, în toată campania electorală, pe teme naţionale, după câteva zile deja se găsesc în aceeaşi tabără, UDMR-ul semnând un cec bianco sprijinind guvernul post-comunist, fără garanţii privind revendicările comunităţii maghiare. Este interesant că, în acelaşi timp, UDMR-ul se subordonează guvernului ungar, guvernului FIDESZ-KDNP, putând spune că în politica UDMR-ului s-a produs o întoarcere radicală, ceea ce este în contradicţie principială cu ataşamentul UDMR-ului faţă de guvernul post-comunist. Cred că UDMR-ul trebuie să aleagă: ori FIDESZ-ul ori comuniştii noştri. Acest joc dublu, această ambiguitate nu poate fi continuată. (...)", susţine preşedintele CNMT.