Lăsata Secului marchează începerea Postului Crăciunului. Este ultima zi de „dezmăț” culinar deoarece încep restricțiile timp de 40 de zile, adică până în Ajunul Crăciunului.
Lăsata secului pentru Postul Crăciunului pică miercuri
Anul acesta Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului pică miercuri, 14 noiembrie. Lăsata Secului vine cu tradiții și obiceiuri, precum și semnificația sărbătorii în contextul pregătirii pentru Nașterea Domnului.
Unul dintre obiceiuri arată că, de Lăsatu Secului, credincioșii trebuie să ia masa în familie pentru a se proteja de boli și pentru a-și păzi recoltele de grindină. După ce s-a terminat de mâncat, resturile trebuie adunate într-o față de masă și aruncate abia a doua zi dimineață, iar femeile se roagă ca păsările să nu le strice recolta.
În acestă zi, femeile măritate pregătesc plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, pentru a se înțelege tot anul care vine.
În această zi gospodinele pun oalele se pun cu gura în jos
O altă tradiție din bătrâni spune că oalele care au fost folosite pentru gătit de Lăsata Secului trebuie spălate și puse cu gura în jos, pentru a împiedica spiritele rele să intre în casă. De Lăsatul Secului, credincioșii mănâncă lactate și carne și obișnuiesc să facă petreceri în familie.
Un alt obicei este acela de a alunga spiritele rele. Credincioșii ung cu usturoi ferestrele și porțile. În anumite zone ale țării, după masa de seară, oamenii urcă pe dealuri și aprind focuri pentru a alunga spiritele rele.
Lăsata secului: Ritual pentru fetele nemăritate
Tradițiile din strămoși mai arată că fetele nemăritate adună în fiecare zi a postului ouă. Cu acestea fierbeau pe 24 decembrie crupe fără sare, pentru ca seara umbra ursitului lor să aibă ce mânca, potrivit retetesivedete.ro.
O altă tradiție arată că dacă pieptul găinii care o gătesc de Lăsata Secului este gras, atunci iarna va fi geroasă. Dar dacă e mic, iarna va fi mai blândă. Tot acum, oamenii trebuie să împartă bucate pentru sufletul celor adormiți. Pomana trebuie să conțină și struguri sau stafide, care înseamnă spor pentru anul viitor.
Ce semnifică „Lăsatu secului”
Cuvântul „sec” din sintagma „Lăsata secului” este înțeles ca fiind sinonim cu ideea de uscat sau lipsit de grăsime. Liturgistul Badea Cireșanu afirmă că acesta provine, mai degrabă, din deformarea expresiei „lăsatul seculului”, în care „seculul” este chiar secolul, adică lumea cu obiceiurile sale, timpul secular, lumesc.
În limba italiană este „carnevale”, adică renunțarea la alimentele de origine animală. Ce înseamnă, de fapt, această „lume” explică Sfântul Apostolul Ioan:
„Tot ce este de la lume, aceasta este: pofta trupului si pofta ochilor și trufia vietii”. Ucenicul iubit al Domnului subliniază, aici, nu doar lepădarea de păcate, ci și toate lucrurile zadarnice care ne ocupă atenția și ne consumă timpul, adresându-ne, totodată, un îndemn la reînnoirea vieții prin întoarcerea către Dumnezeu.