Lansat de Constantinescu, Ciorbea a eșuat în politică | Serial EVZ - "Foști prim-miniștri"

Lansat de Constantinescu, Ciorbea a eșuat în politică | Serial EVZ - "Foști prim-miniștri"

Premier în perioada decembrie 1996-martie 1998, Victor Ciorbea susține că, la acea vreme, România se afla în pragul falimentului

Cariera la nivel înalt a lui Victor Ciorbea s-a epuizat în doar doi ani, așa cum el singur recunoștea întrun interviu acordat în 2007. A ajuns premier la vârsta de doar 42 de ani, în 1996, fiind cel mai tânăr prim-ministru din istoria post-decembristă, după ce, cu doar câteva luni înainte, a fost ales în funcția de primar general al Capitalei. Acum, el îndeplinește funcția de Avocat al Poporului, activitatea sa fiind foarte contestată.

A devenit vedeta politică a anului 1996, alături de Emil Constantinescu, confruntarea cu celebrul tenismen Ilie Năstase propulsândul în politica mare, când mai toată lumea nu îi dădea nicio șansă. „La început, foarte puțini, chiar și cei din tabăra mea, credeau în șansele mele și nu doreau să apară prin preajma mea sau în poze cu mine. Pe măsură ce campania electorală trecea, și mai ales după confruntarea directă am descoperit mulți prieteni. Că așa-i în tenis”, a povestit Ciorbea, pentru EVZ. El a adăugat că a avut relații foarte bune cu Ilie Năstase, după ce campania electorală s-a încheiat.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Timp de câteva luni, în 1996, Victor Ciorbea a  avut un parcurs fabulos: primar al Bucureștiului și premier al României.

Moțul care a adus UDMR în guvern

În privința deciziei de a pleca la Palatul Victoria și de a părăsi Primăria Capitalei la doar câteva luni, Ciorbea povestește că Emil Constantinescu l-a propus din trei motive esențiale: „Experiența de fost lider sindical în contextul reformelor care trebuiau făcute în toate domeniile, notorietatea și încrederea foarte mare de care mă bucuram în postura de primar al Capitalei și fiind moț, în principiu din zona Apuseni, am fost considerat cel mai nimerit pentru a coopta UDMR la guvernare”.

În privința deciziilor luate în perioada în care a condus guvernul României, Ciorbea spune că cele mai dificile au fost cele care au vizat reformele economice: „Liberalizarea cursului valutar, închiderea unor întreprinderi și apoi introducerea lor în programul de privatizare, restructurarea mineritului-toate măsuri necesare, dar cu costuri sociale dureroase în pofida unor măsuri sociale cât mai consistente, în condițiile în care România se afla, la momentul 1996, în pragul falimentului”.

Ulterior, după ce a plecat de la Guvern, Ciorbea s-a retras în avocatură. A avut clienți peste tot în țară și mai ales procese legate de retrocedări.

FOTO: Ciorbea a condus Guvernul României timp de 15 luni.

„Bunul prieten Băsescu”

Întrebat despre PNȚCD și despre ce trebuia făcut ca partidul pe care l-a condus în perioada 2002-2004 să nu dispară, Ciorbea oftează și spune: „Sunt foarte, foarte multe lucruri care puteau fi făcute. De pildă, nu trebuia confiscat de bunul prieten, dl. Băsescu, care și l-a pus acolo pe Aurelian Pavelescu”, a spus el, pentru EVZ.

Controversatul Avocat al Poporului

Criticat de o bună parte a opiniei publice pentru modul în care își îndeplinește funcția de Avocat al Partidului, pentru că nu se sesizează în privința ordonanțelor de urgență ale Guvernului Ponta și preferă să ia apărarea unor politicieni certați cu legea, Victor Ciorbea se apără: „ Nu am pretenția că sunt perfect și mi-am însușit criticile. Îi asigur pe toți românii și pe străini că încerc cu bună credință să apăr drepturile și libertățile civile ale tuturor”.

Ciorbea a fost ales în funcția de Avocat al Poporului în mai 2014, după ce a demisionat din Parlament, fiind ales în 2012, pe un post de senator, din partea USL, ca membru al PNL. Întrebat dacă vrea să candideze la alegerile parlamentare de la anul, Ciorbea infirmă categoric: „ Am ieșit cu totul din politică, din toate funcțiile, împăratul e gol”.

La masă cu Blair și Kohl

Întrebat care este cel mai plăcut moment din timpul mandatului său de premier, Victor Ciorbea oscilează între trei momente.

„Este foarte greu să aleg între trei momente. Primul ar fi cel în care i-am dat domnului președinte Bill Clinton, cu ocazia vizitei sale la București, din iulie 1997, o fotografie pe care am făcut-o în 1995, în fața casei în care a copilărit dumnealui din Arkansas. Al doilea moment ar fi acela în care am fost decorat la Palatul Victoria de către președintele Franței din acea vreme, Jacques Chirac. Nu în ultimul rând, masa de la sediul ONU cu cancelarul Helmut Kohl, premierul italian Romano Prodi, premierul Rusiei, al Portugaliei, dar și premierul Marii Britanii, proaspăt ales în funcție, Tony Blair” , a mărturisit Victor Ciorbea.