Lansare spre Marte

Lansare spre Marte

NASA trimite in spatiu sonda Phoenix Mars Lander, care va fora solul inghetat de la polul nord martian in cautarea urmelor de viata microbiana.

NASA va lansa maine, de la Cape Canaveral, misiunea spatiala Phoenix Mars Lander, un robot stationar dotat cu un brat articulat care va fora in solul inghetat de pe Marte pentru a detecta posibile urme de viata microbiana, informeaza AFP.

La capatul unui periplu de 680 de milioane de kilometri, Phoenix se va apropia pe 25 mai 2008 de zonele arctice ale „planetei rosii”, unde va ramane circa trei luni. Intreaga misiune va costa 420 de milioane de dolari.

Dupa ajungerea vehiculului la destinatie, un brat articulat de 2,35 metri va incepe sapaturile, iar oamenii de stiinta spera ca va da de gheata, ulterior urmand sa se stabileasca daca Planeta Rosie este sau a fost propice dezvoltarii unor forme de viata primitive.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aparatura cu care este dotat Phoenix va analiza compozitia permafrostului martian si eventuala descoperire a unor molecule de carbon si hidrogen le va permite cercetatorilor sa afirme fara teama de a gresi ca pe Marte au existat organisme vii.

A treia incercare

Alti doi roboti ai NASA, Spirit si Opportunity, au identificat indicii care au atestat prezenta apei pe Marte. Acum, planeta este arida si sterila, dar configuratia solului indreptateste concluzia ca pe planeta au existat fluvii si oceane.

Nu este pentru prima data cand NASA incearca sa caute urme de viata pe „planeta rosie”. Din nefericire, celelalte doua tentative au esuat. Contactul cu Mars Polar Lander a fost pierdut la scurt timp dupa amartizarea sa, in 1999, iar doi ani mai tarziu, specialistii de la NASA au renuntat la misiunea Mars Surveyor Lander, chiar inainte de lansare.