Lady Di, pictată într-un bloc Neamţ

Lady Di, pictată într-un bloc Neamţ

Un cunoscut pictor din Piatra-Neamţ, Ioan Popei, şi-a trecut în CV un portret cu Prinţesa Diana, portret care a fost inclus într-un album scos de sub tipar de editura londoneză Pop Art Books.

Catalogul omagial „This book is dedicated to the memory of Diana, Princess of Wales“, realizat acum trei luni, prezintă lucrări plastice aparţinând unor artişti din întreaga lume care au imortalizat chipul îndrăgitei prinţese. Printre creaţiile celor 130 de pictori, alături de nume precum Daniel Berg, Louis Briel, John Martin Sain sau Bonnie Young, apare şi lucrarea semnată de Ioan Popei, în vârstă de 54 de ani.

„Mi-au spus că le place lucrarea“

„După moartea Prinţesei Diana (n.r. - 31 august 1997), am făcut câteva schiţe cu ea. Plecând de la ele, a rezultat un tablou pe care l-am vândut. Au urmat apoi alte schiţe, apoi am realizat portretul acesta, pe care îmi propusesem să-l păstrez. O vreme, l-am postat pe internet, pe site-ul Galeriei Art London, o galerie virtuală. Acolo a fost văzut de editorii londonezi care, ulterior, m-au contactat. Mi-au spus că le place lucrarea şi că ar vrea să o publice într-un volum omagial. La început am crezut că e o glumă“, povesteşte pictorul nemţean, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar n-a fost o glumă, iar lucrarea artistului român a apărut în catalogul omagial „This book is dedicated to the memory of Diana, Princess of Wales“. Artistul ne-a mai spus că editorul englez s-a interesat şi de pretenţiile în ceea ce priveşte preţul şi drepturile de autor. „Pretenţia mea a fost să iasă un album frumos. Ne-am înţeles să primesc un album. Era un act de simpatie faţă de personaj“, spune Popei.

Impresionat de personalitatea prinţesei

Pictorul nemţean, care se declară un fan al Prinţesei de Wales, spune că orginalul nu este de vânzare. Ioan Popei mai afirmă că este impresionat de personalitatea Prinţesei Diana, de calităţile ei de om şi că a încercat ca tabloul pe care l-a făcut să exprime tocmai acest lucru. „Cred că a rezultat un portret expresiv, sobru, lucru subliniat şi de editori, în care se pare că am sesizat nuanţele şi caracterul personajului. E o caracteristică a pictorilor răsăriteni capacitatea de a zugrăvi, dincolo de chip, sufletul. Şi eu cred că, măcar în parte, am reuşit şi spun asta pentru că toţi suntem perfectibili, nu perfecţi“, a precizat pictorul.

Acum, în atelierul pictorului aflat într-un bloc-turn din Piatra- Neamţ stă la loc de cinste un portret realizat în ulei pe pânză care e o reproducere a originalului făcut în anul 1999.

În ultima vreme, artistul a expus mai ales în străinătate, fiind prezent la mai multe galerii din lume. Numeroase lucrări semnate Popei se află în colecţii particulare din Franţa, Olanda, Marea Britanie, Belgia, Australia şi SUA.