Lactatele autentice vor fi separate la raft de produsele cu adaus de grăsime sau proteine. Clienții nu mai pot fi păcăliți

Lactatele autentice vor fi separate la raft de produsele cu adaus de grăsime sau proteine. Clienții nu mai pot fi păcăliți Sursa foto: arhiva EVZ

Produsele lactate autentice vor fi separate în magazine de cele care au în compoziție adaosuri de proteine sau grăsimi. În acest moment clienții nu au de unde să știe care sunt 100% naturale. O nouă lege va schimba însă situația.

Reprezentanții ANSVSA și cei mai marilor magazine s-au întâlnit pentru a stabili cum se va aplica noua lege care reglementează produsele lactate. În articolul șase al actului normativ se menționează că produsele lactate autentice trebuie separate la raft de cele care au adaos de grăsime sau proteine.

Consumatorii vor fi informați

Consumatorii nu vor mai putea fi păcăliți și vor ști clar care sunt lactatele naturale. În plus, în cazul celor care au diverse adaosuri, procentul acestora trebuie trecut clar pe etichetă la fiecare categorie în parte. Pentru început măsura se va aplica în marile orașe, iar după o perioadă de probă se va decide forma finală de implementare a legii la nivel național.

„Măsura propusă de ANSVSA este una proactivă, nu este restrictivă şi poate fi aplicată gradual, în primă fază în magazinele din oraşele mari şi apoi extinsă la nivel naţional. Acest proiect pilot urmează să fie folosit şi ca studiu de caz pentru emiterea unor norme metodologice cât mai clare şi mai ușor de implementat", se într-un comunicat de presă al DSVSA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Separarea trebuie făcută și în cazul produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food şi de cofetărie. Clienții trebuie să știe clar dacă s-au folosit lactate autentice sau cu adaosuri pentru a decide în cunoștință de cauză atunci când aleg un anumit produs. De asemenea și în meniurile restaurantelor trebuie menționat tipul de lactate folosit.

Sanncțiuni pentru producători

Producătorii vor răspunde dacă nu respectă legea. „Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar. Dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face importatorului sau distribuitorului produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană", prevede articolul menţionat.

În cazul modificării informaţiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancţionat în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, potrivit Agerpres.