Directoarea Institutului de virusologie din Wuhan, incriminat de Washington că s-ar afla la originea noului coronavirus, a negat orice responsabilitate în pandemia Covid-19.
Institutul de virusologie din Wuhan (centrul țării) a admis că are trei tulpini vii de coronavirus (de la lilieci) dar nici una din ele nu corespunde la Covid-19, a dat asigurări directoarea institutului.
Potrivit majorității oamenilor de șiință, noul coronavirus a fost probabil transmis la om de la un animal. Motiv pentru care o piață din Wuhan a fost incriminată, deoarece acolo se vindeau animale sălbatice vii.
Dar existența la câțiva kilometri a unui institut de virusologie a alimentat ipoteza unei scurgeri de Covid-10 din instalațiile „sensibile” ale institutului.
În urma articolelor de presă, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a evocat la începutul lunii o „anchetă” pentru aprofundarea acestei teorii, care nu se bazează, pentru moment, pe nimic foarte tangibil.
Aceste suspiciuni sunt „pure fabricații”, a declarat directoarea Institutului de virusologie din Wuhan, Wang Yanyi, la postul public de televiziune CGTN.
„Ca toată lumea, nici nu știam că acest virus există”, a spus Wang în cadrul unui interviu difuzat sâmbătă dar care a fost realizat la 13 mai.
„Deci, cum ar fi putut să scape din laboratorul nostru?”, a întrebat ea.
Primii pacienți cu coronavirus au fost semnalați la sfârșitul anului trecut în Wuhan. Maladia s-a răspândit ulterior la scară planetară și a ucis cel puțin 340.000 de oameni.
Mai multe teorii, mai mult sau mai puțin exuberante, au apărut în ultimele luni pe internet pentru a incrimina Institutul de virusologie din Wuhan. Directoarea a recunoscut că unitatea a „izolat și obținut anumite coronavirusuri de la lilieci”.
„Avem trei tulpini vii de coronavirus”, a afirmat Wang Yanyi. Dar, a precizat ea, similitudinea lor cu Covid-19 „este de doar 79,8%”, scrie Belga.
Institutul de virusologie din Wuhan studiază unii dintre cei mai periculoși agenți patogeni din lume.
Cercetătorii institutului au contribuit la o cunoaștere mai bună a Covid-19, lucrările lor fiind publicate în februarie de o revistă științifică.
Cercetările lor au demonstrat că secvența genomului noului coronavirus este în proporție de 80% similară cu cel al SARS, care a fost la originea epidemiei anterioare în 2002-2003, și în proporție de 96% cu cel al coronavirusurilor de la lilieci.