La un pas de o catastrofă ecologică în Marea Neagră. Vasul eșuat s-a scufundat, oamenii, peștii și păsările sunt în mare pericol

La un pas de o catastrofă ecologică în Marea Neagră. Vasul eșuat s-a scufundat, oamenii, peștii și păsările sunt în mare pericol sursa: arhivă EVZ

Există riscul unei catastrofe ecologice de proporții în Marea Neagră, pentru că vasul care a eșuat în luna septembrie nu mai poate fi recuperat de autorități.

Sunt mari probleme în Marea Neagră, după ce o navă care transporta 3.000 de tone de uree a început să se scufunde. Este vorba despre ambarcațiunea turcească Vera Su, aflată sub pavilion panamez. Și care a eșuat în apropierea Rezervației Naturale Kaliakra, pe coasta Bulgariei, la data de 20 septembrie.

Bulgarii nu au făcut nimic pentru a preîntâmpina un pericol ecologic în Marea Neagră

La bordul acesteia sunt peste 3.000 de tone de uree și există pericolul unei catastrofe ecologice. Compartimentul motor al cargobotului este inundat. Există găuri în corpul navei. Nava nu mai poate fi salvată. În aceste condiții, trebuie să se ia măsuri pentru a îndepărta bunurile scufundate”, a declarat căpitanul Ventsislav Ivanov, director executiv al Administrației Maritime Bulgare.

Nava a fost inspectată de scafandri. Aceștia au constatat că a ajuns pe fundul mării, iar șansele ca ea să fie recuperat sunt minime, conform euroactiv.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile bulgare speră să intre în cala de marfă pentru a scoate ureea, dar operațiunea este complicată din cauza vremii nefavorabile. Oficialii așteaptă ca proprietarul navei să anunțe dacă o abandonează sau va continua să o opereze.

Nava nu mai poate fi recuperată pentru că s-a scufundat

Guvernul de la Sofia spune că nu există nicio întârziere în operațiunea de salvare. Vera Su a rămas blocată pe țărmul stâncos pe 20 septembrie, pe vreme bună. Timp de șase zile, instituțiile nu au făcut nicio încercare de salvare, în ciuda riscurilor pentru mediu.

Greenpeace și-a exprimat furia față de neglijența autorităților bulgare și a avertizat asupra posibilelor consecințe ireversibile pentru mediu.

Atunci când este eliberată în mare în concentrații mari, ureea provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care produce o toxină periculoasă pentru viața marină, inclusiv pentru păsările marine. Atunci când se acumulează, aceasta poate pune în pericol și viața oamenilor atunci când aceștia consumă pește sau fructe de mare.