LA STAMPA: Papa la picioarele statuii Imaculatei Concepţii. Covid frânează o tradiție veche de 60 de ani

LA STAMPA: Papa la picioarele statuii Imaculatei Concepţii. Covid frânează o tradiție veche de 60 de ani

Anul acesta, în după-amiaza zilei de 8 decembrie, Papa Francisc nu va merge, aşa cum cere tradiţia, în Piazza di Spagna: un gest de responsabilitate pentru a evita riscul adunării unei mulțimi de oameni și al infectării. Solemnitatea va fi înlocuită cu un act privat de venerație în Vatican

Pompierii nu vor mai urca pe scara de aproape 4 metri pentru a depune coroana de flori albe pe brațul Sfintei Fecioare. Nu va exista șirul lung de credincioși din spatele barierelor şi nici cel al bolnavilor care, însoțiți de asociaţia Unitalsi, înfruntă frigul cu pături peste picioare doar pentru a da mâna cu Papa.

Anul acesta nu va fi în piaţă nici Suveranul Pontif care, privind în sus, încredințează orașul Roma, locuitorii şi dificultățile lor Sfintei Fecioare. În acest an 2020, marcat de pandemia Covid care a dat peste cap toate obiceiurile şi tradiţiile, va lipsi unul dintre cele mai îndrăgite evenimente ale locuitorilor Romei: omagiul adus de Pontif, pe 8 decembrie, cu ocazia Solemnităţii Imaculatei Concepții, statuii Maicii Domnului din Piazza Mignanelli, la câțiva pași de Piazza di Spagna.

O alegere făcută de Papa Francisc însuși, ca act de responsabilitate față de locuitorii orașului al cărui episcop este, într-un moment critic de pandemie globală. Matteo Bruni, directorul Biroului de presă al Vaticanului a explicat: „Alegerea de a nu merge la Piazza di Spagna pentru tradiționalul act de venerare a Imaculatei Concepții se datorează situației persistente de urgență sanitară și a fost luată pentru a evita orice risc de contagiune cauzată de adunări".

Ne puteți urmări și pe Google News

Multe persoane au aplaudat prudența Papei, însă nu au lipsit criticile inevitabile ale tradiționaliștilor, potrivit cărora acest moment scurt, dar evocator, ar fi putut fi organizat într-o formă strict confidențială sau la o oră mai târzie, poate prin interzicerea oricărui acces la zonă. Restricții care cu greu i-ar fi descurajat pe romani, având în vedere că în urmă cu doar câteva zile, au dat buzna în masă la inaugurarea unui nou centru comercial.

Cea mai bună decizie pentru anul acesta a fost cea de a suspenda complet rugăciunea în piață și de a efectua în schimb un act de venerație „privat”, așa cum se va întâmpla de fapt în după amiaza zilei de 8 decembrie, conform celor comunicate de Bruni. Locul nu a fost dezvăluit încă: poate fi Bazilica Sf. Petru sau poate capela Domus Santa Marta, locul liturghiilor de dimineață ale Papei, unde pe peretele din stânga se află o statuie de bronz a Maicii Domnului cu pruncul în brațe.

Primul care adus omagiu statuii Maicii Domnului din Piazza di Spagna a fost Papa Pius al XII-lea care a trimis flori albe cu ocazia solemnității Imaculatei Concepții; pentru ca apoi, la 8 decembrie 1953, cu ocazia începerii Anului Marian, să meargă personal în Piazza di Spagna.

Totuși, actul de venerație a fost o idee a Papei Ioan al XXIII-lea, fiind urmată de toți papii, începând cu Paul al VI-lea care s-a rugat la picioarele Fecioarei cu ocazia închiderii celui de-al II-lea Conciliu Vatican (8 decembrie 1965) sau care, într-o perioadă de criză a petrolului, a venit în piaţă într-o trăsură. Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea nu au ratat niciodată întâlnirea, structurând-o într-un program precis: o rugăciune pronunțată în fața autorităților orașului, depunerea florilor şi citirea unui pasaj din Sfânta Scriptură.

Papa Francisc a păstrat vie această tradiție, la care a adăugat și un popas în Bazilica Santa Maria Maggiore, pentru a omagia „Salus Populi Romani”, icoana mariană despre care tradiția spune că a fost pictată de evanghelistul Luca și care veghează capitala de secole. (Rador)