LA STAMPA: Lockdown, Belgia instituie modelul „partenerului de îmbrăţişări”: ce este „knuffelcontact”?

LA STAMPA: Lockdown, Belgia instituie modelul „partenerului de îmbrăţişări”: ce este „knuffelcontact”?

Până acum, bilanţul pandemiei în Belgia este de jumătate de milion de persoane infectate și 13 mii de morți.

Datele, furnizate de institutul de sănătate publică, evidențiază intensitatea acestui al doilea val de toamnă din țară, care a constrâns guvernul să opteze pentru un nou lockdown, care a început pe 2 noiembrie și este programat să dureze până pe 13 decembrie. Al doilea, după cel din martie. Numai că de data aceasta, autorităţile sanitare s-au gândit să introducă un element nou, conceput ad hoc pentru sănătatea mintală a populației. Se numeşte “knuffelcontact”, adică un „partner de îmbrăţişări” menit să atenueze sentimentul de singurătate sau rutina impusă de coronavirus. Toată lumea poate avea unul, iar persoanele singure, chiar doi.

Inițiativa primului ministru belgian

Inițiativa a fost anunțată de premierul belgian Alexander De Croo, care a explicat că: „Țara se află în stare de urgență, capacităţile multor spitale sunt deja depășite și trebuie să inversăm curba. Iar singurul răspuns adecvat este protejarea sistemul de sănătate și pentru a face acest lucru trebuie să evităm pe cât posibil orice contact fizic”. Cu o singură excepție, inserată printre noile norme referitoare la viața socială. «Fiecare membru al familiei are dreptul la un „partener de îmbrățișare”. Familiile pot invita acasă doar un singur “knuffelcontact” o dată. Doar persoanele care trăiesc singure mai pot invita o altă persoană pe lângă „partenerul de îmbrățișare”, dar nu în același timp».

Ne puteți urmări și pe Google News

Scopul acestui răsfăţ

Izolarea, după cum știm, este o condiție nefirească pentru oameni, un factor important de suferință psihică. Ființele umane sunt „animale sociale” care trăiesc în perechi și în comunitate. Iar guvernul belgian a luat această decizie cu scopul de a combate virusul și prin consolidarea relațiilor, deoarece izolarea socială este un factor de risc nu numai pentru depresie și boli mintale, dar și pentru boli fizice.

Măsurile precedente

În timpul carantinei anterioare fuseseră introduse măsuri similare şi în alte țări, însă funcția însoțitorului special, destinată celor care locuiau singuri, avea mai presus de toate o conotaţie sexuală. În Olanda s-a vorbit despre „seksbuddy”, un coleg de pat, în timp ce în Regatul Unit, imediat după faza celor mai restrictive închideri, a fost introdusă o concesie similară celei instituite de guvernul belgian. A fost numită “support bubble”, și a permis unei persoane care locuia singură să se întâlnească cu o altă persoană cu care nu locuia împreună sub același acoperiș. Pe scurt, respectând regulile, „partenerul de îmbrăţişări” ar trebui să te ajute să te simți mai puțin singur și să înfrunți greutatea lockdownului cu un alt spirit. (Rador)