LA SFAT CU PSIHIATRUL. Cum intri în mintea unui pacient cu schizofrenie

LA SFAT CU PSIHIATRUL. Cum intri în mintea unui pacient cu schizofrenie

Așa cum am spus și în articolul de săptămâna trecută, cineaștii sunt fascinați de tulburările din sfera psihismului. Astfel, pe parcursul timpului au fost abordate mai multe subiecte. Unul dintre ele este schizofrenia și există producători, regizori și actori care au realizat adevărate capodopere.

Clean, Shaven (1995), regizat de Lodge Kerrigan, este o încercare ingenioasă de a intra în mintea unui schizofrenic și de a vedea rezultatele pe care boala le are asupra altor persoane din jurul lui.  Peter Winter a fost eliberat dintr-un spital de psihiatrie și are intenția de a-și găsi fiica. O tânără îi lovește accidental mașina cu o minge de fotbal și primește o pungă portocalie, după care Peter iese din mașină. Pe fundal, auzim tânăra care țipa ca și cum ar fi bătută, iar Peter se întoarce la mașină cu punga portocalie. A ucis-o? Vedem comportamentul bizar caracteristic acestui tip de patologie atunci când Peter se întoarce acasă. El urăște oglinzile și crede că un transmițător este îngropat sub pielea pe care încearcă să o taie. Caută refugiu în izolare, dar mama lui nu-i respectă această dorință. Ea îi ignoră toate doleanțele  și nu dorește ca el să-și găsească fiica.

Călătoriile lui Peter se reiau însă și el este prins în investigarea uciderii unei fete tinere. Detectivul nu are dovezi, dar asta nu-l împiedică să-l urmeze pe Peter în căutarea fiicei sale. Peter își răpește fiica și când sunt pe punctul de a se împăca, detectivul se năpustește asupra lor. Peter se zbate cu arma în mână și detectivul presupune că și-a ucis fiica și îl împușcă pe Peter mortal. Atunci când se întoarce la mașina lui Peter, el găsește punga portocalie care este plină cu ziare. Filmul lui Kerrigan este cel mai bun film pe care l-ați putea viziona dacă doriți să obțineți o perspectivă asupra implicațiilor de a fi schizofrenic. Fiecare acțiune este semnificativă și plină de tensiune. Lucrurile pot părea irelevante pentru spectator, dar ele sunt foarte marcante în lumea schizofrenică. Ajungeți să experimentați lumea anxietății, a halucinațiilor, paranoia extremă și iluzii, precum și sentimentul teribil de izolare și faptul că nimeni nu a putut înțelege ceea ce se petrece cu Peter decât dacă a trăit un episod psihotic acut.

Regizorul și actorul principal - Peter Greene - a făcut unele cercetări serioase pentru rolul jucat. Greene, în special, nu doar acționează, ci intră efectiv în pielea personajului. Filmul este probabil repulsiv pentru cei mai mulți oameni care nu se pot confrunta cu trăirile din mintea unui schizofrenic timp de o oră și jumătate. Acest lucru este de înțeles deoarece condiția este una urâtă și extrem de înspăimântătoare pentru majoritatea oamenilor care nu o pot înțelege. Dar Clean, Shaven vă va transpune cu totul când vine vorba de boală.

A Beautiful Mind (2001) a avut șase nominalizări la Globul de  Sur 2002, câștigând patru dintre ele, pentru: cel mai bun film, cel mai bun actor - Russell Crowe, cel mai bun rol secundar feminin - Jennifer Connelly, cel mai bun scenariu - Akiva Goldsman. Este drama intensă a unui geniu adevărat, a unui matematician în viață, pe nume John Forbes Nash. Chipeșul și excentricul Nash face o descoperire în tinerețe, fiind pe punctul afirmării internaționale. Ascensiunea sa rapidă în stratosfera intelectualității își schimbă, însă, dramatic cursul, când geniul său nativ este sufocat de o boală incurabilă. Înfruntând niște încercări, care i-ar fi pus la pământ pe alții, Nash revine la viață și în activitate datorită ajutorului soției sale, Alicia. Din lupta cu boala, el iese triumfător și primește premiul Nobel în 1994. Ca orice legendă vie, Nash continuă să-și desfășoare munca și astăzi.

Ne puteți urmări și pe Google News