"Acesta este o adevărată mizerie. Președintele se simte bine". Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, neagă categoric informația că președintele rus Vladimir Putin intenționează să demisioneze în ianuarie anul viitor pentru că este bolnav, așa cum a susținut politologul Valeri Solovei într-un interviu la postul de radio "Ecoul Moscovei", care a fost citat, apoi, și de tabloidul britanic "The Sun".
Potrivit lui Solovei, presupusa sa parteneră, fosta campioană olimpică de gimnastică Alina Kabaeva, în vârstă de 38 de ani, și cele două fiice ale sale, Maria Vorontsova și Katerina Tikhonova, ar fi făcut presiuni pentru ca Vladimir Putin, în vârstă de 68 de ani, să părăsească Kremlinul, îngrijorate de condițiile de sănătate ale liderului Rusiei. Solovei nu a specificat de ce "boală gravă" ar suferi Putin, însă din analiza diferitelor videoclipuri în care apare instabil, unii observatori ar fi emis posibilitatea de a avea boala Parkinson.
Noile dezvăluiri au fost întâmpinate de analiștii ruși cu scepticism și chiar ironie. Nu este pentru prima dată când politologul și fostul director al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale de la Moscova, demis în 2019 pentru că era considerat prea critic față de Kremlin, prefigurează o retragere a lui Putin din politică. Încă din 2016, Solovei a scris în ziarul "Moskovski Komsomolets" despre demisia liderului până în decembrie a acelui an și despre alegeri anticipate în 2017. Articolul, relatat de "British Daily Mail", a fost șters după câteva ore.
Cu toate acestea, analiștii își pun întrebări mai degrabă cu privire la cele două proiecte de lege prezentate zilele trecute: primul ar garanta imunitate pe viață foștilor președinți și, prin urmare, lui Putin, nu numai pentru infracțiunile comise în timpul mandatelor sale la Kremlin, ci și în calitate de cetățean privat; al doilea i-ar conferi funcția de senator pe viață în caz de demisie. Experții au dat o interpretare aproape unanimă: Putin se pregătește să renunțe la politică, poate chiar înainte de expirarea mandatului său.
Ipoteza unei demisii anticipate ar confirma și ideea vehiculată de diverși analiști, conform căreia reforma constituțională recentă - care îi permite liderului rus să candideze din nou pentru încă două mandate și, prin urmare, să rămână la putere până în 2036 - nu este menită să îi garanteze lui Putin puterea pe viață, ci să evite un ultim mandat de "rață șchioapă" și să-i permită să-și organizeze ieșirea din scenă și succesiunea. Însă, Peskov a minimizat: "Este o practică urmată în multe țări și este foarte justificată".
Nu este prima dată când se speculează cu privire la sănătatea liderului rus. În 2016, au fost suficiente șapte zile de absență ale lui Putin de pe scena publică pentru a face loc ipotezelor de "stres" și chiar "depresie", dar și glumelor ușoare despre presupusa "boală a țarului". Dar președintele rus, în ciuda vârstei de 68 de ani împlinită de curând, continuă să întruchipeze idealul macho al liderului. Sunt zeci de ipostaze de adevărat "action man" în care s-a lăsat imortalizat în 20 de ani la putere: într-un costum de scufundare cu o amforă pescuită în adâncurile Mării Negre, într-o tunică de judo, la volanul unei mașini de curse de Formula 1 sau într-o cușcă cu un leopard de zăpadă. (Rador)