La Premiile Oscar filmele de artă au făcut legea

La Premiile Oscar filmele de artă au făcut legea

Trofeele s-au dus către producții ce se adresează unui public intelectual. Spectacolul Oscarurilor a fost memorabil.

Ediția cu numărul 87 a Premiilor Oscar a fost o surpriză pentru criticii de film. Mult premiatele filme comerciale americane au fost înlocuite, în acest an, cu filmele de artă, specifice până acum festivalurilor europene precum Cannes sau Veneția. Și pronosticurile caselor de pariuri, unde favorit era Boyhood, au fost date peste cap, iar trofeele au fost acordate echilibrat și gândite matur.

„Birdman”/„Omul pasăre”, al regizorului Alejandro Gonzalez Inarritu, a triumfat în cea mai importantă noapte a Premiilor Oscar. Ediția din acest an a fost strânsă și s-au dat adevărate bătălii.

„Interstellar” merita mai mult

„Au fost filme de artă, care în general nu sunt pe gustul publicului. Mai multe trofee s-au dus către producții care se adresează unui public intelectual. Nu a fost nominalizat niciun blockbuster. Personal, cred că și în cazul SF-ului «Interstellar» ar fi trebuit să se facă mai mult. («Interstellar » a fost nominalizat doar la o singură categorie). Categoria cel mai bun film străin a fost atent analizată. Astfel, „Leviathan”, care a câștigat Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin a pierdut în fața producției „Ida” (Polonia)”, a spus Irina Margareta Nistor.

FOTO:Julianne Moore

Pentru cunoscutul critic de film, marele câștigător a fost o surpriză. „Aș fi mers pe «American Sniper», sau pe «The Grand Budapest Hotel»”, a adăugat Irina Margareta Nistor.

„A fost o ediție cu câștigători așteptați și doriți”, crede criticul Cristina Bazavan. „Birdman și Inarritu au primit o recunoaștere meritată, dar momentele despre care se va vorbi și peste ani cred că vin de la Lady Gaga (interpretarea ei impecabilă a pieselor din musicalului „Sunetul Muzicii”) și speech-urile de mulțumire ale lui Graham Moore și Patricia Arquette. Primul a vorbit despre momentul în care a încercat să se sinucidă pentru că se considera diferit de ceilalți și a militat pentru a-ți urma instinctul și a nu-ți fi rușine că nu ești ca toți ceilalți, iar Arquette a militat pentru drepturi egale salariale pentru femei și bărbați”, a explicat Cristina Bazavan.

FOTO:Eddie Redmayne

Un show comentat

În ceea ce privește mult așteptatul spectacol al Premiilor Oscar, părerile sunt împărțite. Dacă pentru unii critici show-ul este unul dintre cele mai bune din istoria Premiilor, sunt şi voci care spun că Neil Patrick Harris ar fi trebuit să iasă mai mult din tipare și să nu facă glume previzibile. Mulţi nu au fost impresionaţi nici de faptul că artistul a defilat în chiloţi pe scenă și au spus că este prea transparentă aluzia la scena în care Michael Keaton face asta în „Birdman”.

FOTO: J.K.Simmons

Oscarul merge la...

Cel mai bun film - Birdman

Cea mai bună actriță în rol principal - Julianne Moore (Still Alice)

Cel mai bun actor în rol principal - Eddie Redmayne (The Theory of Everything)

Cel mai bun actor în rol secundar - J.K. Simmons (Whiplash)

Cea mai bună actriță în rol secundar - Patricia Arquette (Boyhood)

FOTO: Patricia Arquette