La Paris, Macron şi Scholz încearcă să prezinte imaginea unui cuplu franco-german sudat

Emmanuel Macron, vizită de stat în Germania. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a semnării tratatului de reconciliere între Germania şi Franţa, Emmanuel Macron îl primeşte, duminică, pe cancelarul german, Olaf Scholz, la Paris, pentru o întâlnire foarte simbolică după luni de turbulenţe în cuplul motor al construcţiei europene.

După etalarea diferendelor, cuplul ranco-german caută să capete un nou suflu: Emmanuel Macron îl primeşte, duminică, 22 ianuarie, la Paris, pe Olaf Scholz, pentru a arăta o anumită unitate regăsită, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări solemne a tratatului de reconciliere între Germania şi Franţa.

După o ceremonie la Sorbona la ora 11 (ora 10 GMT), preşedintele francez şi cancelarul german vor reuni la jumătatea zilei la Palatul Élysée un consiliu de miniştri franco-german.

În octombrie, această întâlnire anuală a trebuit amânată din cauza disensiunilor pe o serie de subiecte-cheie, de la energie la apărare. Drept rezultat, întâlnirea dintre primele două puteri ale Uniunii Europene va fi de astă dată urmărită îndeaproape pentru a se vedea gradul lor de înţelegere.

Data regăsirii este simbolică în cel mai înalt grad: exact 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Élysée de către Charles de Gaulle şi Konrad Adenauer, care "a marcat sfârşitul unor decenii, dacă nu secole, de rivalităţi feroce şi de războaie sângeroase", scriu cei doi lideri într-un articol publicat de cotidienele "Frankfurter Allgemeine Zeitung" şi "Journal du dimanche."

În situaţia în care războiul a revenit pe continent de 11 luni, Olaf Scholz şi Emmanuel Macron şi-au afirmat voinţa ca "Europa să devină mai suverană", investind mai mult în apărare şi dotându-se cu "o strategie de întărire a competitivităţii industriale europene".

Franţa avertizează împotriva unei "dezindustrializări" dacă UE nu ripostează în forţă, cu o finanţare consistentă, la planul masiv american de subvenţii în domeniul energiilor regenerabile, Inflation Reduction Act (IRA).

La unison cu prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez, joi la Barcelona, preşedintele francez speră să-l ralieze pe cancelarul german la cauza sa. O sursă guvernamentală germană prezice "un acord", "chiar dacă punctele de plecare sunt diferite".

O căsătorie din interes

Cei doi vecini mai trebuie să încerce să cadă de acord pe reformele europene pentru a stăvili creşterea preţurilor energiei, legată în special de războiul din Ucraina, scoţând în evidenţă proiecte comune în materie de inovare. Un bilet de tren destinat să favorizeze călătoriile tinerilor ître cele două ţări va fi de altfel lansat.

În materie de apărare, dacă Sistemul de luptă aerian viitor (SCAF) a făcut recent progrese, apărarea antirachetă rămâne o piatră de încercare: Berlinul promovează un proiect de scut cuprinzând o componentă israeliană la care vor să se alăture 14 ţări europene, în vreme ce Parisul lucrează la propriul sistem, împreună cu Italia, în numele "autonomieio strategice" a Europei.

Cei doi lideri ar putea discuta despre oportunitatea trimiterii de tancuri grele Kievului - care se împiedică de reticenţele Berlinului de a livra tancurile sale Leopard.

"Să avem iniţiativă", a lansat sâmbătă pe Twitter deputatul partidului prezidenţial francez Benjamin Haddad, susţinând trimiterea de către Franţa a unui "număr limitat de tancuri Leclerc pentru a crea o dinamică".

Motiv să dea subiect de comentarii observatorilor care ironizează pana motorului franco-german, adesea considerat indispensabil pentru progresul UE?

La Palatul Élysé ca şi la cancelarie, se refuză dramatizarea crizei din cadrul tandemului.

O sursă diplomatică franceză arată că guvernul se abţine de acum să vorbească de "cuplu" franco-german, un termen din registrul prea afectiv. "Nu este o iubire romantică, ci o adevărată responsabilitate politică", se spune din sursă diplomatică germană.

Deci cu realism abordează cei doi aliaţi această nouă fază, chair dacă între ei pluteşte un parfum de neînţelegere de când Olaf Scholz i-a succedat Angelei Merkel la finalul lui 2021, fiecare fiind agasat de iniţiativele celuilalt fără consultare prealabilă.

Cancelarul şi preşedintele arată temperamente la antipozi, care complică această relaţie deosebită în care legăturile personale fac adesea diferenţa, potrivit france24.com

"Pentru germani, Macron este un francez aşa cum şi-l imaginează, el vorbeşte enorm, îi plac cuvintele", arată Maurice Gourdault-Montagne, consilier diplomatic al lui Jacques Chirac în 2002-2007.

"Scholz este la prima vedere un om rece, ca şi când i-ar fi greu să trebuiască să vorbească, el se gândeşte de trei ori înainte să acţioneze", spune Joachim Bitterlich, consilier al lui Helmut Kohl din 1987 până în 1998.

(Traducerea Rador)