Evenimentul Zilei > Actualitate > La o zi după proteste, Raed Arafat s-a lăudat cu o inaugurare. Români mai instruiți
La o zi după proteste, Raed Arafat s-a lăudat cu o inaugurare. Români mai instruiți

La o zi după proteste, Raed Arafat s-a lăudat cu o inaugurare. Români mai instruiți

Șeful DSU a participat luni la inaugurarea unui centru de instruire din platforma Fii Pregătit împotriva situațiilor de urgență

La o zi după proteste, Raed Arafat s-a lăudat cu o inaugurare. Români mai instruiți. Centrul a fost achiziţionat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și a fost pus la dispoziţia Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Construit într-o configuraţie de semiremorcă, Centrul este complet autonom și este dotat cu echipamente inteligente ce simulează diverse situaţii de urgenţă, incendii sau chiar cutremure.

Rolul său este acela de instruire a populaţiei pentru răspuns la situaţii de urgenţă. Asta se va face inclusiv cu ajutorul unor ”flăcări digitale” de ultimă generaţie. În scenariile pentru prevenirea incendiilor vor mai fi folosite tehnologii de recunoaştere a pericolelor şi efecte multimedia.

La o zi după proteste, Raed Arafat s-a lăudat cu o inaugurare

Centrul Mobil este conceput astfel încât să poată asigura o învăţare prin deplasarea acestuia în diverse locuri din ţară. Asta va crește accesibilitatea întregii populaţii la acest tip de învăţare.

”Este un simulator destinat instruirii populaţiei, pe modul în care să acţioneze în diferite situaţii de urgenţă la domiciliu. Cum să acţioneze, cum să anunţe 112, cum să iasă de acolo… Iar sistemul este pregătit să simuleze diferite situaţii de incendii – la aragaz, coşul de gunoi, la aparatul de aer condiţionat, la cuptorul cu microunde, la prăjitorul de pâine şi să înveţe fiecare cum să acţioneze în astfel de situaţii.

De exemplu, dacă uleiul încins ia foc şi reacţia imediată este să arunci apă peste el, faci o greşeală. Trebuie să înveţi că trebuie să îl acoperi, nu să arunci apă peste el. Şi asta o să fie învăţat acolo.

Pe lângă acest lucru, mai există şi simularea pentru condiţii meteo grele şi aici vorbim inclusiv de cutremur. Există un simulator de cutremur care permite oamenilor să simtă şi să reacţioneze şi să vedem cum reacţionează în caz de cutremur – sub masă, sub tocul uşii.

Raed Arafat
Raed Arafat

Pentru români mai instruiți

Aceste prim centru de simulare va fi amplasat la Cluj şi acolo vor pleca cu el colegii împreună cu Caravana Fii pregătit! şi vor ţine cursurile de pregătire la şcoli sau în alte medii pentru populaţie”, a declarat şeful DSU și secretarul de stat în MAI Raed Arafat la evenimentul găzduit de Complexul Expoziţional ROMEXPO.

Centrul mobil a costat 435.707 euro, dintre care 386.590 de euro au reprezentat contribuţia Kaufland România, iar 49.116 euro contribuţia populaţiei prin Fundaţia pentru SMURD.

”Acest centru va merge către populaţie ca să o pregătească mai bine în cazul unor urgenţe la domiciliu. Este doar primul şi sperăm să ajungem să avem astfel de centre mobile în fiecare regiune din ţară ca să se deplaseze şi să facă instruirea populaţiei. o populaţie pregătită este o populaţie care poate să se auto-servească să se auto-salveze până ajung salvatorii şi cu asta putem să reducem impactul unor urgenţe şi putem să le limităm.

Există şi o zonă industrială unde poate fi simulată electrocuţia. Se pot crea foarte multe scenarii în cadrul acestui centru. Deja au fost instruiţi pe el oameni de la ISU Cluj, Mureş şi Bucureşti care pot să însoţească acest centru în pregătirea populaţiei”, a mai spus Raed Arafat.