La o nouă putere, probleme vechi. Situația din Palestina, marea necunoscută din noul Guvern

La o nouă putere, probleme vechi. Situația din Palestina, marea necunoscută din noul Guvern sursa foto. EVZ

După 12 ani de conducere, Benjamin Netanyahu nu mai este primul ministru al Israelului. Un nou guvern de coaliție format din opt partide ideologice diverse a pus capăt unei perioade prelungite de blocaj politic.

Ultimele săptămâni ale erei Netanyahu au cunoscut o creștere uriașă a violenței dintre facțiunile israeliene și palestiniene din Gaza. Un conflict de 11 zile cu Hamas și alte grupuri militare a lăsat peste 200 de palestinieni și 13 israelieni morți, cu mii de răniți și pagube extinse asupra infrastructurii din Gaza.

S-ar putea crede că aceste tulburări vor fi unul dintre punctele cheie de pe agenda politică a Israelului. Însă, oricine care așteaptă o schimbare de direcție din parte noii coaliții, ar putea fi dezamăgit.

„Nu mă aștept ca situația cu palestinienii să se schimbe”, a declarat Eyal Chowers, profesor de științe politice la Universitatea din Tel Aviv, subliniind că prim-ministrul Naftali Bennett este cunoscut pe scară largă pentru poziția sa pro-reglementară.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest nou guvern este în mare parte de dreapta. Premierul este de dreapta. Ei nu vor iniția un proces de pace. Nu vor reduce bugetul pentru decontări. ”

La rândul lor, liderii palestinieni au reacționat dur la schimbarea guvernului din Israel. Un purtător de cuvânt al președintelui Mahmoud Abbas al Autorității Palestiniene a numit-o „o afacere israeliană internă”. Un purtător de cuvânt al Hamas, care controlează Gaza, a afirmat că Israelul a rămas „o entitate colonială”.

Actualul prim-ministru, care provine din dreapta națională, ar fi spus în timpul unei dezbateri a Cabinetului din 2013, când era ministru al economiei și comerțului: „Am ucis mulți arabi în viața mea și nu există nici o problemă cu asta”. Biroul lui Bennett a susținut că se referă la teroriști capturați.

Reușita coaliției: opoziția față de Netanyahu

Netanyahu conduce în prezent o opoziție puternică, dar este judecat și pentru multe acte de corupție. Dacă va ieși de pe scena politică, va fi greu de crezut că actuala coaliție va rămâne unită. Dacă acest guvern se va prăbuși, un alt guvern ar putea adopta o politică mult mai dură față de palestinieni.

De-a lungul anilor, Netanyahu s-a dovedit a fi un actor politic extrem de priceput, continuând să primească un sprijin puternic atât din interiorul partidului său, cât și din partea publicului. Netanyahu ar putea încerca să se folosească de fondul său puternic orientat spre securitatea statului, pentru a diviza coaliția de guvernare.

Având în vedere prăbușirea stângii israeliene, palestinienii nu vor fi optimiști cu privire la schimbările politice majore, fie ele și în sens pozitiv. Oricine va deține puterea în Israel în următorii ani, va proveni dintr-un partid orientat spre dreapta, motiv pentru care, nu va exista vreun apetit pentru schimbare în lupta cu Palestina, conform WPR.