"La naiba, hai s-o facem!". Învățăturile miliardarului Richard Branson
- Roxana Roseti
- 9 mai 2012, 18:48
Richard Branson, antreprenorul şi miliardarul britanic deţinător al brandului Virgin, este prezent astăzi la București, la Sala Palatului în cadrul evenimentului ”The Ultimate Succes Summit”.
Este vorba despre omul care a dezvoltat Virgin Group, care administrează peste 360 de companii, și a scris trei cărți în care vorbește despre acest lucru. și, în general ține prelegeri despre cum a făcut acest lucru!
Unul dintre brandurile cele mai larg recunoscute şi respectate din întreaga lume, Virgin, și-a extins afacerile în general în telecomunicații, media, sănătate și wellness, turism în spatiu, energie curată și multe altele. Cărțile lui Branson? „Losing My Virginity: How I've Survived, Had Fun and Made a Fortune Doing Business My Way“ (”Cum mi-am pierdut virginitatea: cum am supraviețuit, m-am distrat și am făcut avere făcând afaceri în felul meu”), „Screw It, Let's Do It: Lessons in Life“ (”La naiba, hai să o facem: lecții de viață”), „Business Stripped Bare: Adventures of a Global Entrepreneur” (”Secretele afacerilor dezvăluite: aventurile unui întreprinzător planetar”)...
A fost un copil dislexic
Trebuie să recunoașteți că tipul este un personaj! Dar un personaj scump...Pentru a participa la evenimentul de la București, persoanele interesate trebuie să plătească 396,8 euro pentru un bilet general sau 682 euro pentru un bilet VIP. În general Branson este un invitat costisitor la evenimentele de acest gen, organizatorii spun că merită, alții spun că nu este ok să dai atâția bani pe ”tips and tricks”. Oricum ar fi, despre el se spune că transforma în aur tot ce atinge, și că s-a călăuzit în viață după câteva moto-uri simple și eficiente: ”Nu-mi pasă. Hai s-o facem!”, “Nu pierdeți timp, distrați-vă!”, “Nu regreta nimic!”, “Bazează-te pe tine însuți!”.
Născut în 1950, în Shamley Green, Marea Britanie, Branson a fost un copil dislexic, cu rezultate școlare mediocre. A început să facă afaceri în domeniul presei, la revista Students, s-a lansat fără succes în creșterea de...brazi și papagali, a vândut discuri prin corespondență și apoi, din pricina unei greve a serviciilor poștale britanice, și-a deschis un prim magazin la Londra.
N-a ajuns la pușcărie, a ajuns mai bine
Ulterior a investit banii câștigați într-un studio de înregistrări. Acesta este momentul când afacerea sa este botezată Virgin, nume care reia fraza uneia dintre colaboratoarele sale: „În materie de afaceri, suntem cu toții virgini!”. Primul succes răsunator este reprezentat de lansarea discului „Tubular Bells” al necunoscutului, pe atunci, Mike Oldfield. Au urmat Sex Pistols, Phil Collins, Culture Club ș o ploaie de jamaicani obscuri, interpreți de reggae. În anii ’80, casa Virgin face progrese uluitoare și își diversifică activitățile: cărți, producții video, restaurante. Se pare că atunci când era adolescent unul dintre dascălii săi i-a spus: „Fie o să ajungi la pușcărie, fie o să devii miliardar!”. A ajuns unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii. Și acum ne dă nouă lecții...