Evenimentul Zilei > Actualitate > La mulți ani, EMIL și EMILIA! CREȘTINII îl sărbătoresc azi pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor
La mulți ani, EMIL și EMILIA! CREȘTINII îl sărbătoresc azi pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor

La mulți ani, EMIL și EMILIA! CREȘTINII îl sărbătoresc azi pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor

Ortodocșii, greco-catolicii și romano-catolici îl sărbătoresc azi, laolaltă, pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor, azi Silistria, Bulgaria.

Sfântul Emilian a suferit martiriul în timpul persecuției dezlănțuite de împăratul roman Iulian (361-363), supranumit "Apostatul", nepot pe linie paternă al Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

În timpul domniei lui a încercat să readucă Imperiul Roman de la creștinism la păgânism, de unde și denumirea de "Apostatul". Domnia lui a fost scurtă datorită morții sale survenite în timpul bătăliei de la Ctesiphon (Persia), în iunie 363.
După ce a preluat conducerea imperiului, Iulian a încercat restaurarea credințelor și a practicilor păgâne, luând măsuri de persecutare a creștinismului. Astfel, la conducerea armatei și a marilor unități administrative au fost instalați funcționari păgâni. Aceștia aveau misiunea să reintroducă vechile practici, să refacă templele și să le redea cultului.
În acea vreme, la Durostor a avut loc o ceremonie la care au fost aduse jertfe tuturor zeilor. Guvernatorul, bucurându-se că locuitorii îi cinstesc pe zei în toate zilele, a poruncit să fie chemați la masă toți mai-marii cetății.
Văzând această sărbătoare păgână, Emilian, locuitor al cetății, a răsturnat cu mâinile sale toți idolii care se găseau acolo, a spart vasele și a doborât altarele tuturor zeilor din Durostorum. Guvernatorul a poruncit ca Emilian să fie închis.

Fiind supus la chinuri pentru a-și lepăda credința, Emilian și-a mărturisit cu îndrăzneală credința în Hristos, nedorind să aducă jertfe zeilor. Pentru aceasta, a fost bătut cumplit, iar în cele din urmă a fost aruncat în foc.

Astfel a pătimit Emilian ca martir pentru Hristos, în anul 362.