Ziarul "Gazeta Românească" a publicat în urmă cu câteva zile povestea românului Ioan Pop, emigrat în Marea Britanie acum 18 ani. În acest moment este proprietarul unui magazin cu produse româneşti situat în Edgware, o suburbie din nordul Londrei.
Ioan Pop, 59 ani, este la Londra de 18 ani. A plecat din România la scurt timp de la revoluţie, fiind unul dintre puţinii români care au obţinut azil politic în Marea Britanie. A obţinut paşaportul britanic la 12 ani după ce a pus piciorul în Londra. Avea 42 ani, vârstă la care mulţi nu mai au curaj să-şi schimbe viaţa. Ioan Pop spune că a luat-o de la zero.
"M-am angajat la curăţenie într-o fabrică de geamuri din Londra. Nu vorbeam engleza deloc şi comunitate română nu prea exista. Atunci am dat de biserica românească şi de preotul Pufulete şi doar acolo întâlneam români. În rest, am stat printre englezi".
Ioan Pop a lucrat un an de zile la curăţenie în fabrică, apoi a început să monteze geamuri termopan împreună cu un englez. Destinul l-a dus la un moment dat în faţa unui magazin românesc al Fundaţiei Raţiu: "Am văzut un magazin dezolant. Înăuntru era o englezoaică. I-am spus că e păcat de spaţiu, că nu e bine gestionat. Pe loc, englezoaica mi-a dat cheile magazinului şi mi-a spus: 'Poftim, eşti manager'." Fundaţia avea zece magazine în toată Londra şi vindeau diverse lucruri, noi şi second hand, iar sumele obţinute mergeau către orfani. În cei trei ani cât a lucrat acolo, Ioan Pop a învăţat secretele comerţului. Şi pentru că nu se vedea ieşind la pensie din acel post, s-a gândit să intre în comerţ pe cont propriu.
Concepţie de român "Am deschis un magazin de electrice şi electronice la Londra, care se ocupa şi cu reparaţii. Am închis afacerea în şapte luni". N-a mers, dar românul nostru nu s-a lăsat şi n-a disperat. "Cineva mi-a dat atunci o şansă. Un director din City Bank m-a întrebat dacă pot să-i repar ceva în casă. A fost încântat de lucrare şi m-a întrebat dacă nu vreau să-mi fac un business în amenajări şi reparaţii de interioare. Soţia lui lucra în domeniul imobiliar şi aş fi putut s-o ajut".
Astfel, Ioan Pop a început să colaboreze cu o agenţie imobiliară, pentru care trebuia să întreţină casele închiriate sau să le renoveze pe cele de vânzare. Lucrările erau în zonele cele mai exclusive ale Londrei, iar Ioan Pop era plătit cu astronomica sumă de 45 lire pe oră, sumă din care trebuia să dea o parte înapoi societăţii care îi oferea lucrări.
"La un moment dat trebuia să dau înapoi 35% din bani, şi atunci m-am comportat ca un român. M-am spus: de ce să câştige alţii din munca mea? Nu-mi dădeam seama că oricum, şi 20 lire pe oră dacă îmi rămâneau, era oricum un câştig extrem de bun. Dar eu aveam concepţii de român. M-am certat cu doamna care îmi dădea lucrările, pe principul că 'am şi eu personalitatea mea'. Am plecat şi am crezut că pot să mă descurc şi singur".
"Romania Food Center" Ioan Pop a luat-o din nou pe cont propriu. În cartierele unde lucrase, cum ar fi Kensington sau Belgrave, a împărţit fluturaşi în cutiile poştale, oferindu-şi serviciile. "Nu m-a sunat nimeni". Şi totuşi a rezistat şi a început să găsească mici lucrări, din când în când.
Treptat, şi-a construit un business în construcţii, a devenit cunoscut în acest domeniu la Londra şi acum este pe cale să obţină o lucrare care trece de un milion de lire sterline. Anul trecut şi-a diversificat afacerile şi a deschis un magazin cu produse româneşti în Edgware, o suburbie a Londrei unde sunt foarte mulţi români. Produsele sunt toate din România. Începând de la salamuri până la vinuri, bere şi chiar apă minerală Borsec. "Romania Food Center".
Magazinul a devenit un punct de reper pentru comunitatea românească. Ioan Pop, ales vicepreşedinte al asociaţiei "Românca", a ajutat, gratuit, sute de români: "Îi ajut să se integreze la Londra. Am ajutat sute de români să-şi rezolve mici şi mari probleme. De exemplu, să-şi deschidă un cont în bancă, să se înregistreze la Circa Finaciară, să-şi facă cereri la Home Office pentru a lucra. Ca român, poţi lucra ca liber profesionist, nu ca angajat. Dar nu pot să rezolv nici eu totul. Vin mulţi oameni păcăliţi de agenţii de închirieri sau de agenţii de muncă. Mulţi profită de faptul că românii nu cunosc bine legile de aici".
Magazinul lui Ioan Pop a fost vizitat recent chiar de noul ambasador al României la Londra, Ioan Jingă. "Eu aprovizionez ambasada cu mici şi cârnaţi, iar ambasadorul a venit să vadă personal ce fel de magazin este. A aflat de asociaţia noastră şi m-a invitat la ambasadă, să discutăm despre problemele românilor.
Mi-a propus să facem un proiect pentru întoarcerea românilor în ţară. Dar eu nu pot să mă duc la români să le spun 'duceţi-vă acasă', pentru că sigur aş fi întrebat: 'Dar tu de ce nu pleci?'. Eu cred că e nevoie în primul rând de integrarea lor aici şi sprijinirea lor juridică aici. Românii plecaţi sprijină economia românească şi Ministerul de Externe ar trebui să facă ceva pentru a-i sprijini pe românii de aici. "Ar fi nevoie însă de politicieni români responsabili la Bucureşti.
Ioan Pop este nemilos în privinţa lor: "Mi-am pus antenă satelit şi pot vedea discuţiile politice din România. Mi se face ruşine când aud ce le iese din gură unora. Politicienii români ar trebui să vadă cum se discută în Parlamentul Britanic".