Sute de oameni au umplut ieri sediile unde se depun cererile pentru eliberarea cardului european de asigurat.
La sediul caselor de asigurari de sanatate din tara se stransesera ieri sute de oameni care voiau sa depuna actele pentru obtinerea cardului european de asigurat. Majoritatea erau trecuti de varsta a doua, dar aveau biletele de avion deja cumparate sau drumul in strainatate programat.
„Tot veniti aici sa ne intrebati de ce stam la coada. Toata lumea crede ca n-avem ce face acasa, dar chiar ne mai ducem si noi pe la copii, pe la nepoti”, iese la iveala revolta unei doamne din Bucuresti, care si-a atasat cuponul de pensii la cererea de eliberare a mult-ravnitului card de sanatate.
„Unde e doamna cu lista?”
Ca la orice coada bine organizata, „doamna cu lista” era prezenta ieri la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CSAMB). La ora 12.30, pe coala A4 erau trecute 67 de nume. Si inca mai veneau oameni. Intrebarea zilei: „Unde e doamna cu lista?”. Cel putin dupa ora 12.40, cand se apropia momentul deschiderii ghiseului unde se depun cererile de eliberare a mult-ravnitului card de sanatate, hartia cu numele celor prezenti, in ordinea in care au ajuns acolo, era „in bataia pustii”, ca la deschiderea sezonului de vanatoare.
„Doamna cu lista” se plimba cu „trofeul” deasupra capului, intreband cine mai vrea pe lista, pentru ca urma sa predea jandarmului sarcina de a-i striga in ordinea sosirii pe cei prezenti. Dar acesta nu era de gasit.
Elena Georgescu (82 de ani) era de la ora 8.00 in fata camerei 237 de la CSAMB. Desi statea la coada de patru ore, avea avantajul ca era prima pe lista.
„Au venit o data sa ne aduca niste cereri, acum ne dau altele. Este scandalos asa ceva... Lipsa de respect a functionarului roman fata de contribuabil...”, spune doamna Predescu. Ea pleaca la o nepoata in Spania pe la mijlocul lunii martie, dar vrea sa fie sigura ca nu o sa stea la cozi prea mari mai incolo, asa ca a venit din prima zi.
Autoritatile, surprinse de asaltul de cereri
Omul care a fost bombardat cu intrebarile si plangerile celor prezenti a fost presedintele CSAMB, dr. Cristian Toma. El a iesit sa le explice oamenilor stransi in fata ghiseului cum stau treburile.
A raspuns la toate intrebarile si a facut apel la cei prezenti in hol sa nu mai stea la coada daca au plecarile programate dupa 15-20 ianuarie, pentru ca pana atunci le vor veni cardurile acasa. Pentru cei grabiti, casele de asigurari de sanatate ofera certificate provizorii care se elibereaza mai repede decat cardul: cinci zile in loc de sapte .
„Nu ma asteptam sa fie chiar atat de aglomerat, mai ales ca nu se dau pe loc cardurile, si multi dintre oamenii de aici nu pleaca pana dupa 20 ianuarie”, a spus Toma, prins intre maini ridicate ca la scoala.
Si in tara casele de asigurari de sanatate au fost luate cu asalt. La Hunedoara s-au strans peste 100 de oameni la sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CSAJ) pentru a depune cererile de eliberare a cardului european de sanatate. Doar jumatate dintre ei au fost primiti, restul nu erau asigurati sau nu aveau toate actele necesare la ei.
CATEGORII
Cine are dreptul la card de asigurat
Beneficiarii cardului european de asigurat sunt, in principal, romanii care muncesc si isi achita contributia la fondul de asigurari de sanatate. In plus, pot beneficia de acest act si pensionarii, dar si copiii, elevii sau studentii, categorii care au calitatea de asigurat din oficiu.
Pe langa cererea-tip care se completeaza la casa de asigurari de sanatate, salariatii trebuie sa aduca o adeverinta din care sa rezulte faptul ca-si achita contributia la fondul de sanatate, pensionarii - un talon de pensie, iar elevii si studentii - actul din care rezulta aceasta calitate.
In plus, toti cei care solicita card de asigurat trebuie sa depuna si o copie dupa actul de identitate, iar pentru copiii sub 14 ani, o copie dupa certificatul de nastere.
Cardul costa 2,2 lei (suma care se depune odata cu actele), este valabil pentru o perioada de sase luni si acopera numai urgentele medicale care pot aparea in cursul unei calatorii in tarile membre UE. Se elibereaza in termen de sapte zile lucratoare de la depunerea actelor si este primit de solicitanti prin posta.
Pot primi cardul
Categorie sociala Nr. beneficiari
1. Salariati .............................................................4.700.000
2. Pensionari .........................................................5.600.000
3. Prescolari, elevi, studenti ...............................4.600.000
4. Someri .................................................................440.000
5. Patroni si persoane fizice autorizate ..............600.000
6. Persoane cu handicap institutionalizatesi neinstitutionalizate ........480.000
Total ............................................................................16.420.000
Exemple
Unde poate fi folosit
Tarile in care este valabil cardul european de asigurat sunt Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria. In acest moment, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate afirma ca se lucreaza la incheierea unor intelegeri bilaterale care vor face ca acest card de sanatate sa fie valabil si in Elvetia, Liechtenstein si Norvegia.
Pe baza de reciprocitate, si cetatenii acestor state vor beneficia de tratamente in aceleasi conditii ca si asiguratii romani, daca vor avea probleme de sanatate in timpul calatoriei in tara noastra. Actul acopera numai serviciile acordate in clinici si spitale din sistemul public, nu si in cele private. Pentru mai multe informatii despre acest card puteti accesa site-ul special dedicat: www.ceass.ro.
SERVICII Acoperite
Atac cerebral, nastere prematura
De principiu, cardul european de sanatate acopera asistenta medicala de urgenta. „Aici intra urgentele de orice tip, infarctul, accidentul vascular-cerebral, criza hipertensiva, criza diabetica (nu si medicatia care poate fi ridicata din tara pentru o perioada de trei luni), urgentele stomatologice. Cardul acopera inclusiv nasterile in ca-zul in care ele sunt premature”, explica presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu.
Si un bolnav care are nevoie de dializa si calatoreste in spatiul UE poate beneficia gratuit de tratament. El trebuie sa-si faca insa o programare prelabila la o clinica din tara in care calatoreste si sa solicite casei de asigurari din Romania decontarea procedurii pe care trebuie s-o faca la spitalul din strainatate. Numai daca primeste aprobare din partea casei de asigurari din Romania beneficiaza gratuit de tratament.
ALTERNATIVE
Asigurari private sau bani din buzunar
Cei care nu-si ridica acest card de sanatate pentru ca nu sunt asigurati sau nu vor sa se complice cu depunerea de acte la casele de asigurari pot beneficia in continuare de asigurarile medicale incheiate de companiile private. Pentru trei zile in care calatoresc in tarile membre UE, o astfel de asigurare costa cu putin peste 20 de lei.
O alta varianta in cazul in care aveti o problema de sanatate cand calatoriti in tarile UE este sa achitati din buzunar contravaloarea serviciilor pe care le primiti in spitalele din aceste tari. „Operatiile mai simple costa de ordinul a mii de euro, iar cele mai complicate (interventii pe cord, spre exemplu) sunt mult mai scumpe”, explica presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu.