La Chișinău a fost lansată o lucrare extrem de importantă: „Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri”

Lucrare valoroasă, lansată la ChișinăuLucrare valoroasă, lansată la Chișinău

Enciclopedie. sursa: moldova1.md

„Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri”, o lucrare foarte valoroasă, a fost lansată, marți, la Chișinău. Enciclopedia există datorită muncii a mai multor istorici.

Eveniment important, marți, la Chișinău. În capitala Republicii Moldova a fost lansată o lucrare extrem de importantă, cu specific istoric. Este vorba despre Enciclopedia ce poartă titlul „Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri”. Este vorba despre o lucrare ce a luat naștere grație muncii asidue depuse de mai mulți istorici, care au cercetat și consemnat aproximativ patru ani.

Volumul respectiv cuprinde manifestări științifice, dar și informații valoroase despre monumente și însemne comemorative.

Argumentul esențial al efortului istoricilor de a aduce cititorilor volumul enciclopedic a fost necesitatea de a cunoaște și a celebra numele eroilor și făuritorilor Marii Unirii, a spus prof. univ. dr. Ion Solcanu, căruia îi aparține ideea acestei enciclopedii.

„Pentru că își vor pune problema generațiile viitoare, ce a făcut generația Centenarului pentru a omagia eroii și făuritorii Unirii. De aceea, am gândit acest volum, această Enciclopedie, care cuprinde trei părți distincte, carte impresionantă nu doar ca dimensiune, dar și conținut”, a menționat prof. univ. dr. Ion I. Solcanu, președintele Secției de Științe istorice și arheologie a Asociației Oamenilor de Știință din România (AOȘR).

La Chișinău a fost lansată lucrarea „Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri”

Cele circa 1700 de pagini reunesc tot ce s-a scris în perioada 2014-2020 despre Războiul de Întregire și despre Unire. Sunt readuse în circuit sutele de manifestări științifice și expoziții consacrate Centenarului.

„Sunt aproximativ nouă mii de titluri, studii, articole apărute în Romania și Republica Moldova. În partea a treia a volumului, sunt inventariate aproape 600 de monumente, fie zidite în perioada 2014-2020, fie reabilitate. Pe copertă regăsim cele mai importante personalități ale momentului 1918, Regele Ferdinand, Regina Maria și Brătianu”, a relevat Bogdan Ceobanu, profesor universitar, Iași.

„Am adunat toate lucrările scrise de istoricii din Republica Moldova la acest subiect, în plus s-au mai dezvelit monumente pe care le-am fixat aici. Această Enciclopedie este omagiul adus de generația noastră celor care au luptat pe fronturi și au făurit Unirea”, a subliniat Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor „A. Moșanu”.

Câteva volume vor fi donate

Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, instituția care a găzduit lansarea acestei lucrări fundamentale, a declarat: „Câteva volume vor fi donate Bibliotecii Naționale, astfel ca să fie prezentă această carte în cadrul secției bibliografie pentru ca cercetătorii, bibliotecarii noștri, la necesitate, să identifice nume de persoane, de locuri, numele ostașilor pierduți pentru integritatea poporului român”.

Enciclopedia „Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” a apărut sub egida Asociației Oamenilor de Știință din România.

sursa: moldova1.md.