La ce ORĂ trebuie să-ţi bei CAFEAUA ca să fie BINE, să nu fie RĂU

La ce ORĂ trebuie să-ţi bei CAFEAUA ca să fie BINE, să nu fie RĂU

Orele când este bine să-ţi bei cafeaua sunt între 9:30 şi 11:30 sau între 13:30 şi 17:00, arată unui studiu realizat de neurologul Steven Miller de la Uniformed Services University of the Health Sciences din Bethesda.

Corpul nostru se trezeşte în mod natural între 8 şi 9 dimineaţa, iar ceasul biologic este receptiv la efectul cafeinei la câteva ore de la trezire. Să bei cafeaua imediat după ce te-ai dat jos din pat nu este doar ineficient, dar poate crea şi dependenţă. Totul porneşte de la cortizol.

Dimineaţa, corpul nostru produce nivelul maxim, hormonul atingând apogeul între orele 8:00 şi 9:00. Ideal este să nu-i dai organismului cafeină atunci când cortizolul lucrează pentru a te revigora.

Prin urmare, corpul beneficiază cel mai mult de pe urma cafeinei după ce nivelul acestui hormon începe să scadă. Nivelul cortizolului mai creşte la prânz şi între 17:30 şi 18:30, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să bei cafea în aceste intervale. Studiul lui Miller nu este tocmai nou, însă în fiecare an experţii l-au scos din sertare pentru a atrage atenţia asupra acestor aspect, precizează independent.md.  

Pe de altă parte, în urmă cu câţiva ani, un studiu realizat de dr. Craig Lammert, de la Clinica Mayo, arăta că un consum regulat de cafea poate reduce riscul de contractare a bolii numite Colangita sclerozanta primitiva. Aceasta este o boală rară de ficat, care poate provoca distrugeri mari şi, daca este nediagnosticată sau netratată, poate provoca cancer biliar, ciroză, sau insuficienţă hepatică.

Cafeaua stimulează activitatea cerebrală şi îmbunătăţeste mai multe funcţii cognitive: memoria, dispoziţia, vigilenţa, nivelul de energie din corp.

Cercetătorii au ajuns şi la concluzia că cei care consumă regulat cafea au cu 23-50% mai puţine şanse să dezvolte diabet de tip 2.