Instituțiile financiare renunță la multe miliarde de euro pentru a ajuta Grecia.
Acordul negociat între Grecia şi bănci prevede o ştergere de 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti din portofoliul băncilor, ceea ce corespunde cu renunţarea la 107 miliarde de euro din datoriile Greciei către creditorii privaţi, se arată într-un comunicat publicat marţi de Institutul Internaţional de Finanţe (IIF), reprezentantul lobby-ului bancar internaţional, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Pierderile reale, peste 70%
La sfârşitul unei noi şedinţe de negocieri maraton, creditorii privaţi au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%. Pierderile reale care vor fi înregistrate în conturile creditorilor privaţi vor fi mai mari de 70%.
Concret, pentru fiecare obligaţiune grecească pe care o deţine, creditorii privaţi vor primi noi titluri greceşti pentru 31,5% din valoarea iniţială, la care se vor adăuga noi titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (EFSF) pentru 15% din valoarea iniţială, iar 53,5% din valoarea iniţială a obligaţiunilor greceşti va fi pierdută.
De asemenea, noile obligaţiuni greceşti vor avea mai multe maturităţi, de la 11 la 30 de ani, cu o dobândă care va evolua în timp. În primii trei ani dobânda anuală va fi de 2%, apoi în următorii cinci ani va fi de 3% şi ulterior până la 30 de ani dobânda va fi de 4,3%.
Citiți și: Grecia evită falimentul: Plan de salvare de 237 miliarde euro