Republica Moldova se pregătește pentru cel mai mare eveniment internațional din istoria țării. Peste 49 de șefi de stat şi guverne sunt așteptați în Castelul Mimi din satul Bulboaca, situat la 20 de kilometri de granița cu Ucraina, la summitul Comunităţii Politice Europene.
La Castelul Mimi din satul Bulboaca, Republica Moldova, pregătirile pentru Summitul Comunității Politice Europene sunt în toi. La evenimentul din 1 iunie sunt așteptați circa două mii de participanți, dintre care în jur de 700 sunt jurnaliști. Liderii europeni vor fi răsfăţaţi în Republica Moldova, la summit-ul Comunității Politice Europen, cu colțunași din dovleac murat şi „Babă neagră”.
Oficialii europeni vor fi primiți în Castelul Mimi din satul Bulboaca
Meniul va oferi o varietate de bucate pentru oaspeții usmmitului CPE. Preparatele cu care vor fi serviți oficialii prezenți la Summitul Comunității Politice Europene vor fi pregătite exclusiv din produse autohtone și vor promova patrimoniul gastronomic autohton.
Meniul va include o varietate de bucate moldovenești, din care nu vor lipsi tradiționalele sarmale, mămăliga, colțunașii, tocănița „Roata norocului”, dar și mâncărurile vegetariene. La aperitiv oaspeții vor degusta tradiționalele sărmăluțe cu umplutura de legume călite în stil moldovenesc, acoperită cu glazură de vin din soiul Saperavi și cu smântână afumată.
Usturoi negru, știucă și mămăligă pe mesele europenilor
Tocăniță de vinete și roșii, proaspăt tăiate, presărată cu pulbere de vin din soiuri Rară Neagră și Usturoi Negru, colțunași din dovleac murat cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă, dar și mămăliguță umplută cu brânză de burduf, caș afumat și trufe negre. Rulourile de cartofi umplute cu zacuscă, făcută ca la Bulboaca, presărată cu boia afumată și cu semințe de floarea-soarelui și arpagic verde”, a menționat Daniel Vodă.
Un alt fel de mâncare servit de oficialii internaționali vor fi rulourile de cartofi umplute cu zacuscă făcută ca la Bulboaca, presărată cu boia afumată și cu semințe de floarea-soarelui și arpagic verde. Pentru felul principal bucătarii țin cont de restricțiile alimentare ale oaspeților, de aceea vor găti feluri vegetariene, cu pește sau cu carne.
La desert vor savura din tradiționala baba neagră cu înghețată din vin
Oficialii vor mai fi serviți cu mușchiuleț de miel în stil moldovenesc cu frunze de varză, „Coloana infinitului” din morcov și țelină, sos glazurat de struguri din soiul Saperavi, sos de hribi cu ulei, ceapă verde și un buchet de ierburi cu flori de sezon și hrean. Vegetarienii vor mânca păstrăv de fag în stil moldovenesc, iar amatorii de pește vor putea savura din sturion în stil moldovenesc.
La desert, cei peste 50 de invitați de rang înalt vor putea savura din tradiționala baba neagră cu înghețată din vin din soiul Merlot, alături de un sos de vanilie, jeleu din suc de struguri și un ice wine Riesling din anul 2018, potrivit moldova1.md.
Ce spune preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, despre evenimen
Maia Sandu a declarat: „Mâine, 1 iunie, este o zi importantă pentru Republica Moldova şi pentru prietenii şi partenerii ţării noastre, care vin în Moldova. Mâine vom spune cu mândrie: Bun venit, Europa, la noi acasă! Întreaga Europă se adună la Bulboaca - un sat frumos din ţara noastră - să discute despre securitate, energie şi despre o Europă mai bine conectată şi mai prosperă.
Este o onoare pentru noi să fim gazda summitului Comunităţii Politice Europene, la care participă 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali ai Uniunii Europene. Moldova are mulţi prieteni, care sunt alături de noi şi ne susţin în aspiraţia ce uneşte cetăţenii noştri - de a construi o Moldovă europeană acasă. Prezenţa acestor lideri (...) este un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură”, a spus președinta Republicii Moldova.