Moscova reclamă Republica Moldova la ONU: „Derusifică și românizează găgăuzii”
- Julieta Savitchi
- 31 mai 2023, 14:50
Federația Rusă a reclamat Republica Moldova la ONU, acuzând-o de rusofobie față de etnicii găgăuzi din sudul țării.
Printre acuzațiile aduse Chișinăului se regăsesc derusificarea și românizarea populației din autonomia găgăuză.
Rușii cer ONU să pună Chișinăul la respect
Reprezentantul permanent al Moscovei la sediul ONU de la Geneva, Ghenadi Gatilov, a trimis mesaje înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, și raportorilor speciali ai Consiliului ONU pentru drepturile omului, Fernand de Varennes și Tendayi Achiume, cerându-le ”să reacționeze public la încălcările drepturilor populației de limbă rusă și la discriminarea pe criterii naționale din Republica Moldova”.
Reprezentantul Rusiei la ONU i-a îndemnat pe Turk, de Varennes și Achiume să ”evalueze în mod principial și să reacționeze public la faptele de încălcare a drepturilor populației de limbă rusă din Republica Moldova și la discriminarea pe criterii naționale”.
Kremlinul dezinformează ONU
Diplomatul Kremlinului a făcut referință la alegerile recente pentru funcția de bașkan al Găgăuziei ”au provocat nemulțumire semnificativă în Chișinău”, deoarece candidații susținuți de acesta au ocupat ultimele locuri, iar alegerea găgăuzilor ”a demonstrat în mod clar dezacordul lor față de forțarea ”derusificării” și ”românizării” regiunii de către autorități”.
Gatilov a mai invocat că cca 40 la sută din populația Republicii Moldova ar fi vorbitoare de limbă rusă.
„Trebuie să reamintim că limba rusă este limba principală pentru aproape un milion de locuitori ai Republicii Moldova. Încercările Chișinăului de a diviza cetățenii săi în oameni de ”prima” și ”a doua” categorie pe criteriul lingvistic sunt inacceptabile”. Singurul rezultat al unei astfel de politici poate fi ”adâncirea divizării naționale și incitarea intenționată a sentimentelor de protest în societatea moldovenească”, a invocat Gatilov.
Chișinăul nu a venit deocamdată cu o reacție la declarațiile șefului delegației ruse la ONU.
Conform Recensământului populației din 2014, minoritățile etnice reprezintă 17,93% din totalul de 2,6 de locuitori (fără Transnistria). Cele mai numeroase grupuri etnice minoritare sunt ucrainenii (6,57%), găgăuzii (4,57%), rușii (4,06%) și bulgarii (1,88%). În localitățile populate de anumite minorități etnice sunt școli cu predare în limba maternă, iar limba de stat, româna, se studiază obligatoriu.
În instituțiile publice din autonomia găgăuză se foloseșete limba rusă, iar ședințele de judecată se desfășoară în limba rusă, contrar prevederilor constituționale.