Evenimentul Zilei > Politica > La al 5-lea mandat, Blaga îi lichidează din Parlament pe vechii liberali
La al 5-lea mandat, Blaga îi lichidează din Parlament pe vechii liberali

La al 5-lea mandat, Blaga îi lichidează din Parlament pe vechii liberali

Liberalii vor să scape de oamenii care zac în Parlament de ani de zile, fără să performeze, dar criteriile de îndepărtare a acestora s-ar putea aplica inclusiv greilor din PNL

După ce purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu a spus, săptămâna trecută, că pe listele pentru alegerile parlamentare nu ar mai trebui să se regăsească „dinozauri” care au peste trei mandate, copreședintele PNL, Vasile Blaga nu o contrazice. Liderul PNL a precizat pentru EVZ că “fiecare are dreptul la o părere”. Blaga are cinci mandate în Parlament și și-a anunțat intenția de a candida la toamnă ca senator de Timiș.


„Gândire politică de colhoz”

Surse din PNL au precizat, pentru EVZ, că Blaga ar fi de acord cu Adriana Săftoiu. De altfel, aceasta a avut susținerea lui Vasile Blaga atât pentru funcția de purtător de cuvânt al PNL, ba chiar a propus-o înlocuitoarea lui Ludovic Orban la Primăria Capitalei. Alte surse liberale au explicat pentru EVZ că declarația Adrianei Săftoiu a fost bine intenționată, dar formularea a fost nefericită și că ea nu și-a făcut o evidență a parlamentarilor cu peste trei mandate. Contactat de EVZ, nici liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu, care are patru mandate în Parlament, nu a dorit să comenteze opinia Adrianei Săftoiu. Pe de altă parte, deputatul Costică Canacheu, care e în Parlament din 1990, având la activ cinci mandate, a spus că „principial” e de acord cu ce spune Săftoiu și că cine n-a avut activitate de-a lungul atâtor mandate nu ar mai trebui să candideze. Dar, Canacheu nu a vrut să spună dacă mai candidează pentru un nou mandat. În schimb, deputatul Diana Tușa, aflată la al doilea mandat, a spus pentru EVZ, cu privire la subiect, că „limitările de acest tip denotă o gândire politică precară, de colhoz”. „Calitatea ultimelor legislaturi a avut de suferit din cauza lipsei în Parlament a specialiștilor”, a adăugat Tușa. Liderul PNL București, Cristian Bușoi, spune însă că pe liste trebuie să fie un mix între oameni cu experiență și oameni noi. Printre deputații PNL care au peste trei mandate se numără: Ioan Oltean, Nini Săpunaru, Roberta Anastase, Cezar Preda, Mihai Voicu, Mircea Toader. La Senat îi regăsim pe: Crin Antonescu, Anca Boagiu, Puiu Hașotti sau Traian Igaș.

PNL scade, dar nu crede

Un sondaj „Avangarde” publicat în ediția tipărită de ieri a Evenimentului zilei, arată că PNL și Klaus Iohannis pierd procente. Totuși, Cristian Bușoi, este sceptic în privința acestui sondaj despre care spune că „trebuie luat cu multă precauție”. El a adăugat că se vor lua în considerare numai cercetările sociologice verificate și făcute de partid. Bușoi a precizat că sondajul liberalilor pe Capitală va începe la mijlocul acestei săptămâni, și la capitolul „încredere”, vor fi testați atât Klaus Iohannis, cât şi Dacian Cioloş.

Alegeri în București

Liberalii se pregătesc de alegeri interne în filialele din Capitală, programate pentru august. Majoritatea foștilor președinți ai organizațiilor de la sectoare s-au înscris pentru recăpătarea șefiei. Candidații pentru filiale și datele alegerilor sunt:

Sectorul 1 – Mihai Voicu, 18 august

Sectorul 2 – Anca Boagiu și Dan Cristian Popescu, 17 august.

Sectorul 3 – Eugen Nicolăescu, 24 august.

Sectorul 4 – Marius Rogin și Radu Carp, 23 august.

Sectorul 5 – Cristian Olteanu, 25 august

Sectorul 6 – Aleodor Frâncu și Răzvan Mironescu, 8 august.