La 16 ani, pe cel mai înalt vulcan din Antarctica

La 16 ani, pe cel mai înalt vulcan din Antarctica

Crina "Coco" Popescu mai are un singur hop pentru a deveni primul om care cucereşte cei mai înalţi vulcani de pe toate cele şapte continente. În plus, în aprilie are înscris în agendă Everestul.

O adolescentă de 16 ani din Râşnov este pe cale să cucerească cele mai înalte şapte vârfuri ale lumii şi să escaladeze cei mai înalţi vulcani de pe planetă. Crina Popescu, sau Coco, cum îi spun colegii ei din clasa a IX-a, a urcat la numai şase ani pe vârful Omu, din Bucegi.

La 11 ani a urcat prima oară pe un vârf de 4.000 metri în Alpi, Dente del Giante. Au urmat alte vârfuri celebre: Olimp, Ararat şi Mont Blanc.

"Atacarea vârfului durează 14-16 ore"

Ne puteți urmări și pe Google News

În urmă cu trei ani a descoperit pe internet "Seven Summits" şi "Volcanic Seven Summits". Ceea ce doar câţiva alpinişti au reuşit s-a transformat în visul unei adolescente: să urce pe cele mai înalte vârfuri şi pe cei mai înalţi vulcani de pe fiecare continent.

"Pentru mine, muntele nu e un sport, e mai degrabă un mod de viaţă. Asta e ceea ce-mi place să fac şi asta vreau să fac", spune Crina Coco Popescu al cărui antrenor este însuşi tatăl său, Ovidiu Popescu.

Fetiţa duce în spinare, la fiecare expediţie, un rucsac cu echipament care cântăreşte peste zece kilograme. "Spre vârf se mai uşurează", e modestă copila.

Pentru vârfuri de până la 7.000 de metri, expediţia durează circa o săptămână. "Se merge cam şase-opt ore pe zi, la temperaturi mult sub 0 grade, iar ziua dedicată atacării vârfului durează de la 14 la 16 ore", explică profesionist liceeana de numai 60 de kilograme.

La primăvară, Everestul

"Seven Summits", circuitul celor mai înalţi munţi de pe fiecare continent, include următoarele vârfuri: Elbrus - Europa, Kilimanjaro - Africa, Aconcagua - America de Sud, McKinley - America de Nord, Carstensz Pyramid - Oceania, Vinson - Antarctica şi Everest în Asia. Doar douăsprezece femei au terminat "Seven summits", iar cea mai tânără, americanca Samantha Larso a încheiat circuitul la 18 ani şi 10 luni. Singurul român care l-a terminat este Ticu Lăcătuşu.

Coco speră să devină cea mai tânără alpinistă care finalizează acest "turneu" al campionilor, singurele vârfuri pe care nu le are în palmares fiind Everestul, pe care speră să-l învingă în aprilie anul viitor, şi Mt. Vinson, din Antarctica, de 4.897 metri, pe care l-a luat în calcul pentru sfârşitul acestui an. Ultima sa cucerire a fost Mt. McKinley, de 6.194 metri, în iunie anul acesta.

Mt. Sidley, din Antarctica, cireaşa de pe tort

Dar până la Everest, în decembrie 2010-ianuarie 2011, obiectivul lui Coco este escaladarea Mt. Vinson şi Mt. Sidley, în cadrul expediţiei "Antarctica 2010". Dacă va reuşi să-l cucerească şi pe ultimul, de 4.181 de metri, Crina va deveni primul om care izbândeşte în "Volcanic seven summits". Vor mai participa atât americanul Jordan Romero care la numai 14 ani este deţinătorul recordului masculin de vârstă pe Everest, cât şi italianul Mario Trimeri, de 43 de ani, care deţine în palmares circuitul Seven Summits şi vizează, prin ascensiunea Mount Sidley, să devină, de asemenea, primul alpinist care încheie circuitul Seven Volcanoes.

Primul vulcan din circuit cucerit de Crina Popescu a fost vârful Iranian Damavand, în 2008. Au urmat Atacama, Chile, în acelaşi an, Kilimanjaro, Kenya, şi Elbrus, Rusia, în 2009, Mt. Giluwe, Papua- NouaGuinee în ianuarie 2010 şi, în mai anul acesta, Pico de Orizaba din Mexic. Coco va zbura din Punta Arenas, Chile, prin Patriot Hills, Antarctica, către tabăra de bază, apoi va urca spre vârf. Mt. Vinson este şi obiectivul lui Jordan Romero pentru a termina "Seven Summits", existând posibilitatea să-l facă împreună.

SOLIDARITATE

Jumătate din cei 70.000 de euro necesari expediţiei s-au strâns

Mt. Sidley, de 4.181 metri, se află într-o zonă a Antarcticii la o distanţă de aproximativ 1.000 km sud-vest de Mt. Vinson, într-o zonă puţin explorată, fiind declarat oficial cel mai înalt vulcan din Antarctica. Dacă urcă acest vârf, Coco va fi cea mai tânără alpinistă din lume care ajunge acolo.

Ascensiunea pe Mt. Sidley înseamnă pentru alpinista noastră încheierea circuitului celor mai înalţi vulcani din lume, devenind astfel prima alpinistă din lume care termină circuitul Seven Volcanoes.

Suma necesară finalizării dezideratului româncuţei noastre este 70.000 de euro, din care s-a strâns aproximativ jumătate.

Cei dornici să o ajute în demersul său de a duce tricolorul românesc pe cel mai înalt vulcan din Antarctica o pot face alimentând unul din următoarele conturi bancare, deschise la BCR RASNOV - CIF 23461968, CLUBUL MONTAN ALTITUDINE: RO62 RNCB 0058 0987 5236 0001 - cont Lei, RO35 RNCB 0058 0987 5236 0002 - cont Euro, RO08 RNCB 0058 0987 5236 0003 - cont USD.

Citiţi şi:

  • Documentarul despre cea mai tânără alpinistă, la final