La 15 ani, Radu Stefan era un fotbalist mediocru

La 15 ani, Radu Stefan era un fotbalist mediocru

"Evenimentul zilei" a intrat in posesia fisei individuale care i-a fost intocmita fundasului dinamovist la varsta junioratului.

Dinamovistul Radu Stefan, noua stea aparuta in Liga I la fotbal, are un temperament coleric.

Tanarul fundas central, aflat in circuitul echipei nationale la nici 21 de ani si care reprezinta o atractie puternica pentru marile cluburi din vestul Europei, n-a avut referinte prea bune dupa primii pasi facuti in fotbal.

Acestea sunt doar cateva dintre concluziile care reies din fisa personala intocmita jucatorului pe cand avea 15 ani, cu un an inainte ca fotbalistul sa devina campion national de juniori cu Dinamo.

Din echipa de-atunci a „ros-albilor” (care in sezonul 2002/2003 castiga fara emotii finala pe tara) mai faceau parte, printre altii, si Adrian Scarlatache, Niculae Musat si Hristu Chiacu. Cu totii se regasesc acum in lotul deplasat de Dinamo in turneul din Austria.

Acum are fizic de stripper

Calificativele primite de Radu Stefan in momentul primei selectii la Dinamo (jucatorul a inceput fotbalul la noua ani) nu-l recomandau drept un junior stralucit.

De asemenea, rezultatele testelor fizice la 15 ani indicau un copil firav, care izbutea sa faca doar trei tractiuni la bara! Calificativele predominante primite din partea antrenorilor sai la capitolul tehnic erau „satisfacator” si „bun”.

Ce a devenit acum Radu Stefan? Un jucator cu un fizic puternic. Corpul bine lucrat i-a si atras, din partea lui Ionel Danciulescu, porecla „Flamingo Boys” - numele unei renumite trupe masculine de striptease. „Fane are fizic de stripper. E puternic precum o stanca”, obisnuieste sa spuna, admirativ, „Danciu-gol”.

De asemenea, Stefan s-a pus la punct cu rigorile tactice si a facut progrese la tehnica individuala, ajungand om de baza intr-o echipa care a castigat titlul la pas in Romania si s-a calificat in primavara europeana.

„Dadea la gioale!” De unde si pana unde calificativul „coleric” pentru Radu Stefan? „Fiindca urca in atac si le dadea la gioale adversarilor. Juca pe postul de mijlocas stanga si se controla greu. Nu-si coordona prea bine miscarile”, explica tehnicienii care l-au avut pe mana. Radu Stefan a lucrat la Centrul de Copii si Juniori de la FC Dinamo cu doi antre-nori: Constantin Fratila si Vasile Ghita.

Persoana caracterizata ca avand un temperament coleric se inscrie in anumite tipare: are o vointa accentuata, o bogatie si o intensitate a reactiilor si e pasionala. Ca trasaturi negative, colericul este usor excitabil, iritabil, are o anumita agresivitate, precum si o intensitate inegala a trairilor.

„Am muncit mult in cariera. Numai eu stiu cat am lucrat ca sa ajung la acest nivel. Mi-am dorit mult sa reusesc si am tras tare. Am avut si noroc, fiindca m-au placut toti antrenorii cu care am lucrat. M-au apreciat si mi-au dat sanse sa joc”, explica fotbalistul cum a reusit sa progreseze atat de mult la capitolele tehnic si fizic, devenind unul dintre cei mai apreciati tineri fundasi centrali din lume la ora actuala.

Ca si Chivu, a inceput ca fundas stanga

Antrenorii care au lucrat cu Radu Stefan sustin ca fundasul reusise sa se specializeze in executarea loviturilor libere. Jucatorul se pregatea de multe ori suplimentar, dupa terminarea antrenamentelor propriu-zise, cu gandul de a se perfectiona.

Alintat acum „noul Chivu”, Radu Stefan a inceput, la fel ca si capitanul nationalei, pe postul de fundas stanga, fiind propulsat o perioada si ca mijlocas stanga, pentru ca acum sa evolueze fundas central.

Marele cusur al aparatorului este faptul ca foloseste doar piciorul stang. „A avut probleme mari la Londra, in meciul de Cupa UEFA cu Tottenham, cand a fost driblat pe piciorul drept. Adversarii l-au „citit” si au speculat aceasta lacuna a lui. Echipa a luat un gol din vina lui”, apreciaza specialistii.

Facea doar trei tractiuni

La varsta de 15 ani, Radu nu statea rau la fuga: alerga 50 de metri in 6,48 secunde, sarea in lungime de pe loc 2,5 metri, iar rezultatul de la triplusalt era 7,3 metri.

Totodata, la probele fizice sustinute pe 18 octombrie 2001, Radu Stefan a izbutit sa efectueze numai sase „abdomene” din pozitie atarnat si doar trei tractiuni! Jucatorul nascut pe 22 octombrie 1986 era acum sase ani un copil slabut si longilin: 1,74 metri si 60 de kilograme. La incaltaminte, tanarul purta atunci marimea 41.

Precedente

Adi Ilie si Daniel Prodan, juniori modesti, dar seniori de valoare

Faptul ca n-a fost evidentiat la  o varsta frageda, avand performante fizice si referinte tehnico-tactice care nu ieseau din tipare pentru un copil de varsta lui, nu reprezinta neaparat o „bila neagra” pentru Radu Stefan.

Multi juniori talentati n-au apucat sa-si faca o cariera la seniori si destui juniori catalogati din start „ratati” si fara viitor („E prea firav”, suna, de regula, justificarea celor care ii resping pe copii la selectiile primare) au devenit peste timp mari vedete. In fotbalul romanesc al ultimilor ani, exemplele din prima categorie sunt numeroase.

Din cealalta categorie, doua cazuri sunt de notorietate: Adrian Ilie si Daniel Prodan. Niciunul n-a fost selectionat la nationala de tineret, nefiind remarcat in perioada junioratului. Chiar daca n-au fost bine vazuti in copilarie, nimic nu i-a impiedicat pe cei doi sa „explodeze” mai tarziu si sa devina peste timp jucatori de baza la nationala.

Daca Ilie si-a pus amprenta asupra jocului de atac al tricolorilor la Cupa Mondiala din 1998 si la Euro 2000, Daniel Prodan a tinut piept cu brio, la World Cup ‘94, atacurilor in valuri ale sud-americanilor. De asemenea, Ovidiu Sabau recunostea ca a fost respins la cateva selectii din pricina fizicului, in perioada cand era doar un pusti care se visa fotbalist.

Ne puteți urmări și pe Google News