Varșovia vrea să-i primească pe soldații americani care ar putea părăsi bazele din Germania, în cadrul unei reduceri a prezenței militare americane în această țară.
Polonia speră că o parte din soldații americani actualmente staționați în Germania, și pe care președintele Donald Trump vrea să-i retragă din Germania, să fie reinstalați în Polonia, a declarat, sâmbătă, premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Vineri, Wall Street Journal a informat că Donald Trump a ordonat Pentagonului să reducă personalul militar dislocat permanent în Germania, principala ancoră a forțelor NATO din SUA, pentru a le reduce numărul la 25.000.
„Sper foarte mult ca urmare a numeroaselor discuții pe care le-am avut și după ce ne-am demonstrat soliditatea în calitate de partener al NATO, un anumit număr de soldați staționați în prezent în Germania și care vor fi retrași de Statele Unite se vor regăsi în Polonia”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki la postul de radio RMF.
În prezent, aproximativ 34.500 de soldați locuiesc cu familiile lor la una dintre cele 21 de baze militare americane din Germania.
Efectivele pot ajunge la 52.000 de persoane în timpul rotirilor de echipe sau în timpul manevrelor.
„Adevăratul pericol pândește la granița de est. Prin urmare, o deplasare a forțelor americane către flancul estic (al NATO) va reprezenta o întărire a securității pentru întreaga Europă”, a continuat Mateusz Morawiecki, făcând aluzie la Rusia.
Preocupată de preluarea de către Moscova a mai multor teritorii situate în Georgia și Ucraina, în ultimul deceniu, Polonia militează pentru o prezență militară americană permanentă pe teritoriul său.
Anul trecut, președintele Tump a mărit la 5.500 de militari numărul efectivelor aflate în rotație în Polonia. Varșovia consideră de mult timp Statele Unite ca principal garant al securității lor în cadrul NATO.
Casa Albă și Pentagonul au refuzat să confirme sau să dezmintă informațiile din Wall Street Journal, care vin pe fondul tensiunilor dintre guvernul american și aliații săi europeni cu privire la acordurile de cooperare NATO, scrie Belga.
Washingtonul consideră în special că Germania nu cheltuie suficient pentru propria apărare, Donald Trump criticând-o constant pe șefa cancelariei germane, Angela Merkel.
Pe de altă parte, coordonatorul guvernului german pentru relaţiile transatlantice, Peter Beyer, a avertizat, sâmbătă, că planurile Statelor Unite de a retrage mii de soldaţi din Germania ar putea deteriora semnificativ relaţiile germano-americane, scrie și Agerpres.
„Relaţia germano-americană ar putea fi grav afectată de o astfel de decizie a preşedintelui American”, a declarat Peter Beyer pentru dpa.
Comentariile responsabilului german au venit ca răspuns la relatările din presa americană şi germană conform cărora preşedintele american, Donald Trump, a decis să retragă mii de soldaţi din Germania.
Revista Der Spiegel a relatat la rândul său că între 5.000 şi 15.000 de militari vor fi retraşi până în toamna acestui an.
„Nu este vorba doar despre 9.500 de soldaţi, ci şi de familiile lor, o estimare de 20.000 de americani”, a adăugat Beyer. „'Aceasta ar rupe podurile transatlantice”, potrivit lui.
Parlamentarul Johann Wadephul, vicepreşedinte al grupului parlamentar al Uniunii Democrat-Creştine (CDU, la guvernare), a declarat sâmbătă că aceste informaţii şi aparenta lipsă de consultare sunt un alt semn că Europa trebuie să devină mai autonomă în probleme de apărare.
„Planurile demonstrează că administraţia Trump ignoră sarcina de bază a conducerii: menţinerea partenerilor de alianţă implicaţi în procesul de decizie”. „Toată lumea beneficiază de unitatea alianţei; numai Rusia şi China beneficiază de dispute. Washingtonul ar trebui să fie mai conştient asta”, a spus el.