Kremlinul și grupul Wagner. Cine este colonelul Konstantin Pikalov. Nume de cod: Mazai

Site-ul de investigații Bellingcat a dezvăluit cine ar fi responsabil, în Africa, de operațiunile opacei societăți militare private, în spatele căreia se află oligarhul Evgheni Prigojin, „bucătarul lui Putin”, apropiat al liderului de la Kremlin.

În spatele încâlcitelor afaceri africane ale grupului Wagner, se ascunde un militar rus de rang înalt: colonelul Konstantin Pikalov. Numele său de cod: Mazai.

Acest personaj este desemnat de site-ul de investigații Bellingcat ca omul responsabil de operațiunile africane ale grupului Wagner.

Oferind „consiliere” politică și militară, cu sprijinul (nedeclarat) al Kremlinului, dar responsabil și cu pregătirea armatelor locale, grupul Wagner este prezent la ora actuală în cel puțin 20 de țări din Africa.

Konstantin Pikalov, alias Mazai,  apare public pentru prima dată în Africa în 2018, în Madagascar.

Țara se afla în mijlocul unei perioade electorale. Christo Grozev, anchetator al Bellingcat, spune că Pikalov a fost plasat alături de candidatul la președinție, pastorul André Mailhol:

„ A fost numit pentru prima dată responsabil cu securitatea candidatului preferat al Rusiei, pastoral Mailhol. Câteva săptămâni mai târziu, când era clar că pastorul nu va primi un sprijin semnificativ, el a fost transferat la un alt candidat: favoritul care a câștigat definitiv alegerile, Andri Rajoelina”.

În timpul aparițiilor sale publice, „consilierul” Pikalov a jucat rolurile de „ bodyguard” pentru a trece neobservat.

Dar Bellingcat descoperă că colonelul Pikalov nu se afla în misiune în prima sa țară africană. Deja se afla în Republica Centrafricană, în iulie 2018. În Bangui, el întruchipează cea mai înaltă autoritate, după cum explică Christo Grovez:

„Era un soi de intermediar între companiile private ale lui Evgheni Prigojin, ministerul rus al Apărării și Kremlin. Chiar și consilierul militar al președinției din Africa Centrală, Valeri Saharov, a cerut instrucțiuni de la Mazai. Când a existat o problemă majoră, aceasta a fost persoana la care putea să apeleze. Când o echipă de jurnaliști a ajuns în Republica Centrafricană, a existat o anumită panică cu privire la ceea ce urmau să filmeze și ce dezvăluiri ar putea face. O scrisoare de la Mazai descrie modul în care acești jurnaliști trebuie urmați și spionați”.

Christo Grovez reamintește că, în ciuda dificultății de a confirma prezența lui Pikalov în Madagascar și în Republica Centrafricană, se știe că grupul Wagner a intervenit și în alte zone de pe continent, dar și în Siria:

„ Mazai a acționat în toată Africa. Fotografiile pe care le-am putut obține nu confirmă prezența sa în Republica Centrafricană și în Madagascar. Dar foști angajați ai lui Evgheni Prigojin, de asemenea, menționează misiuni în Siria, Mozambic, Sudan”.

În urma solicitării președintelui mozambican Filipe Nyusi, în 2019, Rusia promisese că va ajuta armata guvernamentală în lupta sa împotriva jihadiștilor, în schimbul contractelor lucrative în regiunile gaziere.

Câteva sute de persoane afiliate grupului Wagner au debarcat în țara sud-africană. Desfășurați în provincia Cabo Delgado, inima insurgenței jihadiste din nordul țării, membrii grupului Wagner suferiseră atunci o înfrângere zdrobitoare.

Ancheta  Bellingcat amintește, de asemenea, că mercenarii pe teren atașați „bucătarului lui Putin” sunt în contact cu apropiații mișcării armate a coaliției Seleka din Benin și Ciad, mișcarea armată care l-a izgonit de la putere, în 2013, pe președintele centrafrican Bozizé.

Întrebat despre activitățile colonelului Konstantin Pikalov, Evgheni Prigojin nu a dorit să răspundă. El a negat întotdeauna existența unei companii militare private sub numele Wagner și orice implicare rusă în politica africană.

La rândul său, Kremlinul a negat pe toată linia orice legătură cu acest grup de mercenari, afirmând că nu are nici o legătură cu combatanții Wagner.

 

Foto: Aric Troller/Twitter