Kremlinul, prima reacție după anunțul UE despre Ucraina și Republica Moldova. Comentarii insinuante despre Turcia

Sursa foto: Kremlin

Prima reacție detaliată a Kremlinului după acordarea statutului de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei și Republicii Moldova este un avertisment făcut public de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

Peskov a declarat vineri că speră că relațiile deja tensionate dintre Federația Rusă, pe de o parte, și Ucraina și Republica Moldova de cealaltă, nu vor fi înrăutățite de noul statut al celor două țări.

Reacția vine după ce liderii UE au convenit, joi, să acorde statutul de candidat Ucrainei, a cărei armată depășită numeric se luptă cu forțele ruse de patru luni, precum și Republicii Moldova, o țară aflată sub presiunea Moscovei prin staționarea unei armate în autoproclamata republică Transnistreană. Decizia UE a fost salutată de Kiev și Chișinău ca una istorică.

Cele două țări vecine au solicitat aderarea la UE la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Kremlinul, nemulțumit de „coaliția de război împotriva Rusiei”

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că decizia UE este „desigur, o chestiune internă europeană”. „Dar este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme și mai multe probleme în relațiile țărilor menționate cu noi”, a mai spus acesta.

Peskov a mai spus că Moldova, unde mai multe atacuri ce au avut loc în regiunea separatistă Transnistria, susținută de Moscova, în ultimele luni, au stârnit temeri că războiul cu Ucraina se va răspândi peste graniță. Mai ales că Moscova a acuzat în repetate rânduri o creștere a ostilității față de Rusia în Republica Moldova.

„Li se pare că, cu cât devin mai anti-ruși, cu atât europenii ar trebui să-i placă mai mult. Ne-ar deranja foarte mult ca așa ceva să se întâmple”, a mai spus Peskov.

Turcia, batjocorită pentru cererea de aderare la UE

Anterior, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat UE și NATO că au reunit o „coaliție de război împotriva Rusiei” într-un briefing separat de vineri, numind UE, un bloc non-militar, o „uniune din ce în ce mai anti-rusă”.

Peskov a încercat să spargă coaliția diplomatică formată contra agresiunii sale în Ucraina aducând în discuție candidatura Turciei la UE, spunând că oricum aces proces de aderare ar putea mult timp. „Îmi amintesc că acum mai bine de 20 de ani, când am început să lucrez ca diplomat la ambasada noastră din Turcia, aceasta spera, de asemenea, să devină candidată la UE și era gata să renunțe la multe lucruri pentru a deveni o parte organică a Europei. Ei bine, vedem că Turcia nu a depășit această candidatură, dar a devenit o țară suverană, independentă”.