Sancțiunile impuse Rusiei o aduc tot mai aproape de un colaps financiar, dar Kremlinul neagă vehement că ar putea intra în incapacitate de plată. Moscova nu mai poate însă să plătească datoria în dolari, iar plata în ruble nu este posibilă.
Kremlinul a susţinut miercuri că nu există motive ca Rusia să nu-şi poată achita datoriile, în condiţiile în care se luptă să plătească dobânzile deţinătorilor de obligațiuni, în contextul efectelor sancţiunilor occidentale, transmite Reuters, citată de Agrepres.
Anunțul vine după ce tot mai mulți analiști au susținut că Rusia este la un pas de colaps financiar și ar putea intra în incapacitate de plată
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a dat vina pe sancţiuni, în urma cărora aproape jumătate din rezervele valutare ale ţării au fost îngheţate, pentru că „au împins Rusia într-o incapacitate artificială de plată a datoriei“. Practic el spune că Rusia ar avea rezerve, dar nu le poate folosi.
Potrivit sursei citate, în decembrie 2021, Banca Centrala a Rusiei deţinea rezerve de aur de 131,5 miliarde de dolari, restul de 612,9 miliarde de dolari fiind sub forma de active în valută. La 20 mai, rezervele Rusiei scăzuseră până la 583,4 miliarde de dolari.
Nu se poate împrumuta
Rusia deține 40 de miliarde de dolari în obligațiuni la nivel internațional și nu mai poate plăti în dolari începând cu data de 25 mai. SUA a mai prelungit scutirea de la sancțiuni care a fost dispusă nu pentru a ajuta Rusia, ci pentru a oferi un răgaz investitorilor. Moscova a încercat să facă plăți în ruble, dar acestea nu sunt acceptate.
„Rusia nu este capabilă în acest moment să se împrumute pe piețele financiare globale, nu are acces la piețele de capital. Dacă Rusia nu este în măsură să găsească o modalitate legală de a face aceste plăți… din punct de vedere tehnic, nu-și mai poate plăti datoria”, a explicat Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-o conferință de presă.
Rusia, disperată după fonduri
Rusia încearcă să facă bani prin orice metode. Promovează un sistem alternativ de plată bazat pe ruble, numit Sistemul de transfer al mesajelor financiare (SPFS). Sistemul a fost înființat în 2014. La sfârșitul lunii aprilie, Banca Centrală a țării a declarat că va începe să păstreze secrete numele participanților.
Sistemul de plăți interbancare transfrontaliere (CIPS) din China – care procesează plăți în yuani chinezești – are, de asemenea, potențialul de a înlocui SWIFT. Sistemul are o rețea extinsă de 1.280 de instituții financiare, a declarat Peter Keenan, cofondatorul și CEO-ul Apexx, un furnizor de plăți care obișnuia să lucreze cu cardul de plată Mir din Rusia.