Kremlinul asigură că relațiile cu SUA sunt la minimum după coliziunea aeriană din Marea Neagră
- Adriana Popescu
- 17 martie 2023, 18:26
Articol de Àlex Bustos - Ambasadorul Rusiei la Washington susține că drona zbura în apropierea teritoriului său pentru a colecta informații care sunt ulterior partajate cu Ucraina.
Relația dintre Washington și Moscova s-a înrăutățit mult de la începutul ofensivei ruse în Ucraina și marțea aceasta a suferit un nou și răsunător eșec după ce Casa Albă a acuzat Rusia că a doborât una dintre dronele sale de recunoaștere deasupra Mării Negre. Mare. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a asigurat chiar că relaţiile dintre cele două state sunt într-o "stare foarte proastă". În ceea ce privește incidentul, SUA și Rusia oferă versiuni diferite și contradictorii ale celor întâmplate.
Potrivit lui Peskov, după coliziunea aeriană nu au existat contacte la nivel înalt cu Washingtonul, limitându-se la a reaminti doar comunicatul Ministerului Apărării emis marți, în care autoritățile ruse neagă orice responsabilitate pentru doborârea dispozitivului. Același document precizează că "în urma unei manevre bruște în jurul orei 9:30 ora Moscovei (6:30 GMT), aeronava fără pilot MQ-9 a intrat într-un zbor necontrolat cu pierdere de înălțime și s-a ciocnit cu suprafața apei".
Radarele rusești au detectat drona americană în apropierea Crimeii cu transponderul oprit. Moscova a subliniat că dispozitivul a încălcat granița spațiului aerian pe care Rusia îl folosește în cadrul ofensivei sale din Ucraina. Washingtonul a afirmat că cele două avioane de vânătoare ruseşti au efectuat "manevre periculoase", care au provocat coliziunea unuia dintre avioane cu drona, incident care a provocat căderea dispozitivului fără pilot în apele Mării Negre.
Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a insistat, miercuri, că drona "se deplasa în mod deliberat și provocator către teritoriul Rusiei, cu transponderele oprite". "Activitatea inacceptabilă a armatei SUA în vecinătatea granițelor noastre este un motiv de îngrijorare. Ele colectează informații, care sunt ulterior folosite de regimul de la Kiev pentru a ataca forțele armate și teritoriul nostru", a adăugat Antonov după ce a părăsit sediul Departamentul de Stat, la Washington, unde a fost convocat de autoritățile americane după incident. Potrivit diplomatului însuși, drona americană MQ-9 care s-a prăbușit în Marea Neagră este un dispozitiv multifuncțional "capabil să transporte până la 1.700 de kilograme de explozibili".
Serghei Șoigu a purtat o conversație telefonică cu șeful Pentagonului
În această miercuri, Antonov însuși a declarat în presa rusă că "Marina și Forțele Aeriene ale SUA verifică adesea și încearcă să sondeze apărarea antiaeriană a Rusiei, să vadă unde există vulnerabilități, să cerceteze unde suntem pregătiți să respingem un posibil atac sau avem o slăbiciune". El a adăugat că Rusia va continua "să împiedice pe oricine se aventurează în apele care aparțin Rusiei", inclusiv în cele din jurul Crimeii. Această peninsulă se află sub controlul Rusiei, care o consideră parte a teritoriului său, deși comunitatea internațională o recunoaște ca parte a Ucrainei.
După cum a informat Moscova, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a purtat o conversație telefonică cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin. Discuția, prima pe care ambii oficiali au avut-o din octombrie 2022, a avut loc la cererea Washingtonului.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a asigurat mass-media americană că mesajul pentru ambasadorul Rusiei este următorul: "Trebuie să fiţi atenţi când zburați în spațiul aerian internațional în apropierea activelor americane care, permiteţi-mi să repet, zboară complet legitim, efectuând misiuni în sprijinul intereselor noastre de securitate națională". "Ei sunt cei care trebuie să fie mai atenți", a reiterat el în aceeași apariție.
La rândul său, de la Moscova, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, a subliniat că acest incident demonstrează implicarea SUA în conflictul cu Ucraina. "În ceea ce privește drona, americanii continuă să spună că nu participă la operațiuni militare. Aceasta este o confirmare suplimentară a faptului că sunt implicați direct în aceste activități", a spus el într-un interviu acordat unui canal public de televiziune rus, potrivit elperiodico.com
Însuși Patruşev a subliniat că intenția Rusiei este aceea de a găsi rămășițele dronei în Marea Neagră, cu scopul de a studia tehnologia secretă a acesteia. "Nu ştiu dacă le vom putea găsi, dar trebuie să o facem (...). Cu siguranţăt, ne vom strădui. Sper să avem succes". Kirby, conștient de secretele tehnologice pe care le adăpostește dispozitivul, consideră că este puțin probabil ca drona să fie recuperată, deoarece a căzut într-o "zonă foarte adâncă a Mării Negre".
(Traducerea Rador)