Războiul declanșat de Rusia în Ucraina se va încheia atunci când autoritățile de la Kiev vor capitula. Declarația a fost transmisă de purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov. Oficialul a dat asigurări că invazia pe care a declanșat-o Rusia în Ucraina se desfășoară conform planului, deși pierderile foarte mari de echipamente militare și vieți omenești, precum și înlocuirea, pe bandă rulantă, a comandaților par să-l contrazică.
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, susține că Rusia va duce războiul din Ucraina până când forțele armate și autoritățile de la Kiev vor capitula. Dmitri Peskov a afirmat că războiul se poate încheia în orice moment dacă partea ucraineană va satisface cererile Moscovei, relatat agenția de presă France Presse.
„Partea ucraineană poate pune capăt (conflictului) chiar în decurs de o zi. Ea trebuie doar să ordone unităţilor naţionaliste şi soldaţilor ucraineni să depună armele şi să pună în aplicarea toate condiţiile stabilite de Rusia. Atunci totul se va termina într-o singură zi”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Partea rusă nu are, însă, nici un calendar și nici un termen stabilit pentru atingerea obiectivelor asumate la începutul invaziei, deși Peskov susține că totul se desfășoară după plan. Toate operațiunile militare de pe front sunt lăsate la latitudinea lui Vladimir Putin, spune purtătorul de cuvânt.
„Ne orientăm după declaraţiile preşedintelui nostru”, a spus Peskov în cursul unei conferinţe de presă.
Oficialul de la Kiev a reacționat la declarațiile atribuite preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de la Summitul G7 din Germania. Acesta le-a cerut șefilor de stat şi de guvern, la summitul G7 din Germania, „să facă maximum” pentru a pune capăt războiului în Ucraina înainte de sfârşitul acestui an.
Rusia suferă pierderi imense în Ucraina
Dmitri Peskov a asigurat, din nou că „operaţiunea militară specială”, aşa cum denumesc oficial autorităţile ruse războiul declanşat de ele în Ucraina, se desfășoară „după plan”. Situația din teren pare să-l contrazică. Deși forțele ruse se află în ofensivă, pe frontul din Donbas, pierderile de vieți omenești și de echipament militar pe care le suferă sunt imense. Experții militari susțin că aceste pierderi nu justifică câștigurile teritoriale pe care le-a obținut și care sunt relativ mici comparativ cu ambițiile Moscovei de la începtul războiului.
Rusia a invadat Ucraina în data de 24 februarie invocând „demilitarizarea” şi „denazificarea” ţării vecine pe care a acuzat-o de genocid împotriva populaţiei rusofone, notează AFP.
Rezistenţa forţelor ucrainene a forţat Rusia să-şi revizuiască ambiţiile, de a cuceri întreaga Ucraină. Forțele militare rusești au fost retrase și concentrate în estul ţării. Luptele în Donbas sunt deosebit de înverşunate, iar trupele ruse avansează lent.
Negocierile de pace se află în impas de mai mult timp, fiecare dintre tabere dând vina una pe alta, potrivit agenţiei franceze de presă.